.

Днес почитаме паметта на Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Днес почитаме паметта на Вяра, Надежда, Любов и майка им София
Снимка: thinkstockphotos.com

Днес почитаме паметта на мъчениците Вяра, Надежда, Любов и майка им София.

 

Според преданието през втората половина на 1 век в Рим живяла една благочестива християнка на име София. Тя имала три дъщери, които кръстила на християнските добродетели – Вяра, Надежда и Любов. Те уважавали Господ и не криели своята вяра.

 

Наместникът на Антиох казал за това на император Адриан и той заповядал да ги доведат веднага. Когато застанали пред него, всички присъстващи се учудили от тяхното спокойствие. Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета, които тогава били съответо на 12, 10 и 9 години, останали непреклонни. Императорът се ядосал на тяхното упорство и заповядал да ги изтезават жестоко. Майка им София била принудена да гледа страданията на децата си. Тя успяла да прояви необикновена сила през цялото време и издържала на нечовешката гледка.

 

Момичетата обаче не издържали и умират в адски мъки. Майка им София получила разрешение от императора да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни по-късно София също умира и я погребват при момичетата.

 

Мощите на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София почиват от 777 година в Елзас, Франция.

 

Днес имен ден празнуват всички с имената на мъчениците.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...