.

Няколко идеи какво да правиш през есента

Няколко идеи какво да правиш през есента
Снимка: thinkstockphotos.com

Колкото и да не ни се иска, есента е вече тук. Тя настъпи на 23 септември в 5.29 часа сутринта. Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. Тя е преходен сезон, който понякога има доста високи температури. Топлите есенни дни са известни още като „циганско лято“. Към края на сезона те са умерени до по-ниски, когато зимното слънцестоене бележи астрономическото начало на зимата. Това се случва на 21 декември.

 

Навън времето определено не е приятно и ще ни липсват горещите летни дни, прекарани на плажа и разхлаждащите разходки в планината. Но и есента е чаровен сезон, който може да ни донесе много положителни емоции, стига да не ни обхване есенна депресия и да не прекараме следващите няколко месеца у дома. Какво може да правим през есента?

 

 

Време е да си обърнеш внимание – в началото на пролетта повечето хора се подлагат на изтощителни диети и спортуват активно, за да се отърват от излишните килограми и да изглеждат добре по бански. През есента вече обличаме топлите пуловери и заобленостите не се виждат. Сега обаче тялото ни отново има нужда от грижи. Този път то трябва да бъде подготвено за ниските зимни температури, които ни очакват. Наблегни на консумацията на чайове и фрешове, за да подсилиш имунната си система и да се предпазиш от грипове и настинки. Прясно изцедените цитрусови плодове набавят на организма необходимата доза витамин С, а чайовете пречистват. Препоръчително е от време на време да ходиш и на сауна, за да се избавиш от токсините.

 

Отърви се от излишните вещи и хора – есента е подходящо време да направиш основно разчистване у дома и да изхвърлиш всичко ненужно. Подари или изхвърли дрехите, които нямаш намерение да носи повече, както и тези, които не си обличал от няколко години и надали някога ще им дойде времето. Също важи и за хората. Преустанови контактите с тези, които те натоварват и/или използват.

 

Извади любимия си пуловер – колкото и зимни дрешки да имаш, винаги има един пуловер, който ти създава усещането за голяма и топла прегръдка. Ако навън не е толкова студено, може да го ползваш като връхна дреха или да си го носиш у дома, когато ти е студено и няма кой да те гушне и стопли.

 

Разходи се навън след дъжд – тогава времето навън е прекрасно. Въздухът е богат на кислород, улиците не са прашни и навсякъде е свежо. При възможност се разходи из природата или поне в някой градски парк.

 

Покани си гости – когато навън е студено, на човек му се иска да си стои у дома на топло. Вместо да си сам, покани приятелите си. Може да си сготвите нещо вкусно и да гледате филми или да играете на някакви игри. Няма значение какво ще правите, важното е да сте заедно, да се забавлявате и да ви е топло. Запали си ароматни свещи – малкото пламъче определено успява да внесе романтика, а нежният аромат понякога ни навява незабравими спомени.

 

Запали си свещ с любим аромат – ванилия, канела, шоколад, портокал и т.н., запали я и я остави да гори, докато цялата стая не се ароматизира.

 

Релаксирай – има дни, когато навън вали цял ден и няма как да излезеш и да се разходиш /освен в някой от моловете, ако това го броиш за разходка, разбира се/. Вместо да се ядосваш, че трябва да си останеш у дома, приеми го като подарък. Ще имаш достатъчно време да мързелуваш в леглото, да четеш някоя хубава книжка и да се стоплиш с горещ шоколад, например.

 

 

Стопли се с мек есенен шал – есента може да бъде както топла, така и много студена. Затова е хубаво да имаш под ръка топъл шал, който да те предпази от студения вятър. На пазара има огромно разнообразие от шалове, избери си 1-2, които ти харесват, но гледай да са достатъчно дебели и топли, за да не настинеш още в началото на есента.

 

Прекарай време с половинката - ако си имаш гадже, лошото време навън няма да ви попречи да сте заедно и да си прекарвате готино. Може да се гушкате цял ден на топло в леглото, да гледате филми, да играете игри, да си сготвите или да си поръчате нещо за хапване, ако ви мързи да се въртите около печката. Няма нищо по-хубаво от студено време навън и топли прегръдки и целувки в леглото.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...