.

Възможно ли е в гените да е закодирана склонноста да се пие алкохол

Възможно ли е в гените да е закодирана склонноста да се пие алкохол
Снимка: freedigitalphotos.net

Откриха „виновника" за влечението към алкохола. Не друг, а човешките гени са „виновни” за склонността на хората да посягат по-често или по-рядко към алкохолни напитки. Това са изводите на от най-новото научно изследване по темата, проведено от изследователи в Университета на Пенсилвания, Съединени американски щати. Според тях гените определят и предпочитанията към видовете алкохол. Определените усещания, свързани с неговата консумация, се предизвикват от генетични изменения, които влияят на вкусовите рецептори. Именно затова някои хора харесват по-слабо бяло вино, а на други повече им допада горчивата, пенлива бира, предполагат специалистите.

 

Благодарение на своите гени различните хора възприемат вкуса и аромата на напитките с различна интензивност - някои усещат повече сладостта, а при други горчивината е по-осезателна. Именно това влияе на техния избор, споделят учените.

 

 

Особено важен индикатор е горчивият вкус. Начинът, по който той се възприема, има пряко отношение към това обича ли даден човек да пие алкохол при всеки удобен случай, или е по-скоро равнодушен към него. Колкото по-висока е чувствителността им към горчивото, толкова по-голяма е вероятността тези хора никога да не станат алкохолици, твърдят учените.

 

Гените не могат да бъдат променени, но поведението ти спрямо консумацията на спиртни напитки може да бъде изцяло в твои ръце. Не се поддавай на разпространените митове свързани с алкохолните питиета.

 

Като например, че обилното хранене преди употреба на питиета, в които има алкохол ще те съхрани трезвен. Количеството изядена от теб храна, или кога си я изял, може да има ефект върху бързината, с която организмът ти ще абсорбира алкохола. Така например храните с по-високо съдържание на мазнини и/или протеини увеличават времето, нужно на алкохола да навлезе в кръвта ти. Но консумацията на храна няма да те предпази – ако пиеш неумерено, ще се напиеш.

 

Друга заблуда е лекуването на махмурлук с кафе. Ако си пийнал доста алкохол и допълниш този коктейл с повечко кафе, по всяка вероятност това ще те накара да се забързаш към тоалетната, но по никакъв начин няма да те направи по-трезвен. Не забравяй обаче да консумираш безалкохолни напитки докато пиеш алкохол – например разреждай с вода, сода, сок.

 

Шотовете и другите сладки и силни на вкус питиета прикриват издайната миризма на спиртното им съдържание, но това е коварен капан. Сладките алкохолни напитки имат качеството да „замаскират” вкуса на алкохол, но обикновенно те съдържат алкохол в не по-малко количество от останалите алкохолни напитки от вида. Не се залъгвай – ако пиеш неумерено, ще бъдеш точно толкова пиян, както ако беше пил друга алкохолна напитка.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...