.

Водното цвекло - най-непретенциозното аквариумно водорасло

Водното цвекло - най-непретенциозното аквариумно водорасло
Снимка: freedigitalphotos.net

Освен аквариумните рибки, към обитателите на аквариума, които изискват грижи спадат и подводните растения. Те допринасят за завършеността на вашия аквариум и за комфорта на рибките. Често младите акваристи си купуват водорасли, които не са съобразени адекватно с условията, подсигурени заради рибките във водата или дори заради самите риби, които бързо изяждат новите представители на флората. Ще спрем вниманието си на едни от най-често разпространените водорасли, като посочим техните особености.


Aponogeton boivinianus, известно още като водно цвекло, заради формата на листата си, се среща в субекваториална Африка и по-точно в сверните райони на Мадагаскар, както в плитки и в по-дълбоки, така и на по-слънчеви и по-сенчести места. Дънната посипка на която вирее най-често са ситни и обли, оваляни от водата камъчета или базалтови фрагменти, но успешно се захваща и развива на пясъчно дъно, съчетано с натрошени миди и рапани.

 


Формата му представлява кълбовидни, леко сплескани грудки с размер до 3см, разпросраняваща се от точката на нарастване брадата коренова система. Листата имат къси дръжки, копиевидна форма и тъмнозелен цвят. Характерно за тях е, че са накъдрени (гофрирани) с размери, достигащи на дължина до 30см и на ширина до 5см, в редки случаи до 8см. Цветовете имат дръжки до 55см с диаметър в основата 3мм, като завършват с чашка с размер 2см. Те са малки, без мирис, като венчилистчетата са до 3мм с диаметър 1,25мм. Обикновено са бели, по-рядко розови.


Развъждането му е лесно. След опрашването му в чашката се образуват плодове - между 4 и 6, понякога повече, понякога по-малко. Техните размери са 8 х 4мм, а семената са 3 х 1мм, добре заострени в края и с червеникаво-кафяв цвят. Периодът на размножаване е от септември до февруари.


Отглеждане в условия на аквариума. За отглеждане в аквариум трябва да се осигури дебел слой пясъчна подложка. Растението се нуждае от умерено осветление и от пространство за разтеж. Редовните подмени на водата стимулират неговото развитие. Няма нужда от подаване на въглероден диоксид, но наличието му се отразява добре. Поради атрактивния си вид и големи размери е желано растение за повечето големи аквариуми.


Не се плашете, ако растението залинее и изглежда сякаш е мъртво. Важно е да се отбележи, че като всички представители на това семейство, Aponogeton boivinianus може да окапе и след кратък период за почивка (месец, два) да започне нов растежен цикъл.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...