.

Как е възможно да накараш невинен човек да вярва, че е извършил престъпление?

Как е възможно да накараш невинен човек да вярва, че е извършил престъпление?
Снимка: thinkstockphotos.com

Мислиш си, че е трудно да убедиш някого в нещо. Всъщност не е така. Възможно е напълно невинни хора да бъдат накарани да вярват, че преди години са участвали в извършването на престъпление, свързано с насилие, пише в. „Daily mail“.

 

До този извод са стигнали психолози от Великобритания след направен експеримент с доброволци. Учените са поканили 60 студенти с чисто минало. След това психолози са се свързали с техните родители и ги помолили да попълнят анкета за детството им. Накрая са направили три 40-минутни интервюта с интервал от няколко дни между тях.

 

На 30 доброволци са разказали какви престъпления са извършили като тийнейджъри. Те допълнили разказа с много реални детайли и убедили студентите, че преди няколко години са участвали в кражба, сбиване и дори въоръжено нападение. Скоро след това доброволците сами започнали да разказват за престъпление, което не са извършили.

 

"Нашето изследване показа, че при контакт с полицията у човек много лесно може да се създаде лъжлив спомен за престъпление. За целта е достатъчно да му се подхвърлят няколко измислени детайла на фона на реални. Тогава човек не само ще повярва, че е извършил нещо, но и ще разкаже нови подробности" - заявява водещият автор на проучването Джулия Шоу.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
DarthLord
преди 9 години
0
0
!
Отговори
И... защо?
papugai
преди 9 години
0
2
!
Отговори
Умен човек трудно ще го накраш да повярва. Следващия път да пробват с такива, а не със студенти ***.
Страница 1 от 1