.

Защо всъщност хората се ръкостискат?

Защо всъщност хората се ръкостискат?
Снимка: thinkstockphotos.com

Когато двама познати се срещнат, обикновено те се здрависват или прегръщат. Защо? Наскоро учените установили, че хората се ръкостискат, за да подушат миризмата на другия човек.

 

След като се ръкостискаш с непознат, хората неволно подушват своите длани. Учените установили това, след като направили експеримент с участието на 270 души, които трябвало да се здрависат в болнична обстановка с 20-те изследователи от екипа. Специалистите забелязали, че хората при ръкостискане с представител на същия пол, два пъти по-често подушват дясната си ръка. А когато е с представител на срещуположния, правели същото с другата ръка, която не участвала в ръкостискането. Причината за това е, че хората на подсъзнателно ниво искат да сравнят собствената си телесна миризма с тази на другите.

 

При хората това е една от малкото възможности за предаване на обонятелна информация между непознатите индивиди.

 

Учените още не са установили какви точно химически сигнали се разменят по време на ръкостискане. Едно от обясненията, свързани с жените, е несъзнателният им порив да синхронизират месечните си цикли. При двойките от различни полове пък обяснението е в търсенето на химични сигнали за еднакви имунни системи, които имат важна роля при избора на партньор.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...