.

Какво трябва да знаеш за дъвката

Какво трябва да знаеш за дъвката
Снимка: freeimages.com

Колко често използваш дъвки? Вероятно всеки ден си хапваш поне по една. При някои хора дъвката е толкова голям навик, че не могат да се откажат от нея дори за ден. Дъвките са много популярни днес, но какво не знаеш за тях?

 

Още в Древността са познавали прототипът на съвременната дъвка. Нашите предци са успявали да поддържат устната си хигиена чрез различни видове дървесна смола. Гърците са използвали мастиково дърво (сакъз), маите – саподилово дърво, а арабите – восък.

 

Към днешна дата дъвката е част от ежедневието ни и разбира се – огромен бизнес. Историята на дъвката продължава през 1869 г., когато американец получава патент за настоящия състав на дъвката. През 20-те и 30-те години на миналия век, дъвката придобива и сегашния си вид и състав. Тя съдържа основно захар, подсладители, каучук, царевичен сироп и ароматизатори. През 50-те години на ХХ век нашумяват и дъвките без захар. Едва през 90-те години става популярна и никотиновата дъвка, която е създадена специално за хората, борещи се с тютюневата зависимост.

 

Дъвката става задължителна и за войниците в САЩ, заради антибактериалните си свойства. Идеята е да се предотврати заразата с опасни бактерии, превенция от кариеси и да зареда войниците с енергия (разработвани са специални дъвки с високо съдържание на кофеин).

 

Дъвченето на дъвка носи някои ползи, но с уговорката, че не съдържа захар и не е за повече от половин час. Дъвката може да бъде чудесна защита от кариеси и почистващо средство за устната кухина и зъбите. Носи ни свеж дъх и премахва остатъците от храна след хранене. Когато нямаме възможност да измием зъбите си, дъвката е един вид заместител. Ментоловите дъвки ободряват и освежават дъха. Доказано е, че дъвченето на дъвка увеличава концентрацията, повишава способността за учене и освобождава натрупаното напрежение.

 

Подобрява кръвообращението на главата, намалява киселинността в устата и хранопровода. Предпазва от кариеси, зъбен камък, кръвотечение от венците и вредни бактерии, а някои дъвки стимулират имунитета на устната кухина.

 

Разбира се, дъвките имат и негативни последици. Повечето съдържат захар и заместители, като аспартам – те са много вредни за тялото. Дъвките съдържат и оцветители, които не са безвредни. Не бива да забравяме и някои алергени, към които организма реагира.

 

Ментата възбужда апетита и това може да наруши хранителния режим. Също така може да промени вкусовите усещания към някои храни. Дъвченето на гладно може да е вредно, защото изпращат лъжливи сигнали към стомаха и се отделят прекалено много стомашни киселини. Не бива да забравяш, че полезната дъвка не съдържа захар и е обогатена с флуор и ксилитол.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...