.

Интересни факти за Великден

Интересни факти за Великден
Снимка: freedigitalphotos.net

Скоро идват и Великденските празници, когато ще си почиваме и ще се радваме на срещите с роднини и приятели. Великден е голям християнски празник, който се чества на много места по света. Вероятно знаеш много неща за Коледа, но Великден сякаш не е толкова комерсиализиран празник. Сега ще ти разкажем някои любопитни факти за Възкресение Христово.

 

Великден е най-големият християнски празник. Някои хора смятат, че това е Рождество, но не е така. Именно на Великден Христос е възкръснал и е доказал, че е син на Господ Бог.

 

Католическият и Източноправославният Великден са на различни дати. Случва се и да съвпаднат по едно и също време, но едва на няколко години веднъж. Освен това за католиците Коледа е по-важният празник, те го честват по-бурно. При източноправославните народи, Възкресение е най-големият празник.

 

В Испания Великден се чества с множество процесии на религиозните ордени. Този акт носи своите корени години назад. Още от много отдавна са се правели подобни шествия, чрез които миряните са изкупували греховете си. Те носят дълги роби с големи качулки, които крият лицата им. В началото на шествието носят огромно разпятие и всеки носи свещ.

 

За яйцата, козунака и зайците. Свикнали сме да виждаме яйцата пъстри и атрактивни, но едно време те са били само червени. Жените са боядисвали яйцата с естествени бои, които са приготвяли от билки и люспи от лук. Яйцата са червени, защото символизират кръвта на Христос. Козунакът е тип обреден хляб, който съдържа мляко и яйца, забранени по време на Великите пости. Този хляб символизира тялото на божият син. Зайците всъщност нямат нищо общо с Великден. Те са измислени от протестантите, които са празнували Възкресение много по-скромно от католиците. Измислили са тази лъжа, заради децата, които са питали от къде идват яйцата.

 

В Германия, например, великденският заек е нещо много популярно и хората си подаряват и малки шоколадови зайчета. Но в Австралия великденският заек има друго тълкование. Там не обичат много зайците, защото ги обвиняват за унищожената реколта. Затова заекът е заменен с билби, торбесто австралийско животно, което се смята за символ на Възкресение. Има много производители на шоколад, които предлагат фигурки под формата на билби.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
ina.ivanova
преди 9 години
14
0
!
Отговори
Чудесен празник! :)
Страница 1 от 1