.

Ако родителите са нервни - тийнейджърите им са пълни

Ако родителите са нервни - тийнейджърите им са пълни
Снимка: freedigitalphotos.net

Има ли зависимост между емоционалното състояние на родителите и наднорменото тегло на техните деца тийнейджъри? Може да звучи абсурдно, но отговорът е положителен. Поне така сочи проучване на британски учени. Техните наблюдения водят до извода, че ако родителите преживяват стрес, децата им по-често консумират хамбургери и други нездравословни храни, които неизменно водят до излишни килограми.

 

Затлъстяването сред тийнейджърите се характеризира с натрупване на прекалено количество мастна тъкан в подрастващия и формиращия се като зрял организъм. За основен фактор предизвикващ наднорменото тегло се смята нарушения баланс между постъпващите в организма източници на енергия и нейното изразходване. Тийнейджърите твърде бързо трупат телесна маса при продължително обездвижване и консумиране на висококалорична храна.

 

Затлъстяването неизменно води до повишено артериално налягане, нарушен сън, развитие на захарен диабет, сърдечно съдови заболявания, болести на черния дроб, кожни инфекции, бронхиална астма и дори рак. Наднорменото тегло обаче оказва влияние не само на физическото, но и на психическото здраве на лицата в пубертетска възраст. Тийновете с наднормено тегло по-трудно общуват с връстниците си, бавно се адаптират в нова социална група, имат ниска самооценка, а всичко това води до депресия.

 

 

До тези изводи стигат учените след като анализират данните от 2119 анкетирани родители. Оценката е направена по следните показатели: пол, образование, стресови фактори, качество на съня; за тийнейджърите това са: пол, възраст, здравословно състояние, наличие на затлъстяване, консумация на храни и напитки от типа fast food, консумация на здравословни храни като плодове и зеленчуци и физическата активност.

 

Оказва се, че сред всички стресови фактори, въздействащи върху родителите, отсъствието на един от тях влияе най-много за появата на затлъстяване при децата. Освен това непрекъснатото напрежение, изпитвано от майките и бащите води до честа употреба на нездравословна храна. Учените предполагат, че намирайки се в състояние на стрес, те купуват на децата си fast food, за да си спестят време и задължението сами да приготвят храната вкъщи. И резултатът от това е меко казано нелицеприятен.

 

Съществува лесно решение. Спортът практикуван под каквато и да е форма може да възвърне нарушения баланс. От тичане в парка до тенис на маса с приятели или тренировки на открито, спортът не само доказано тушира стреса, но и повишава настроението и самочувствието. Ето, че и тийнейджърите има на какво да научат изнервените си родители. Дай им пример. Все пак общуването е двустранен процес и родителските тела по правило трябва да бъдат личен пример на децата си, но защо такъв да не бъдат и самите тийнейджъри?


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...