.

Пъргавият ловец сред кучетата

Пъргавият ловец сред кучетата
Снимка: freedigitalphotos.net

Бигълът е смело, здраво и много енергично куче. Без капка грубост, той оставя впечатление за аристократичност и решителност. Носът на Бигъла е широк, с големи ноздри, изцяло черен или с по-светла пигментация при светлите кучета. Има около 220 милиона ароматни рецептори, като за сравнение, при хората броят е едва 5 милиона. Независимо от цвета, Бигълът обикновено има бял връх на опашката си.

 

В миналото Бигълът бил използван предимно за лов, но днес е по-популярен като домашен любимец, тъй като е много мил и внимателен с децата и други животни. Много бързо се привързва към стопаните си и е перфектен компаньон. Бигълът лесно се адаптира, така че може да живее в апартамент и ще се чувства много добре във всякаква компания. Не е желателно да бъде оставян дълго време сам, тъй като може да направи доста пакости и да лае продължително. Когато изпита тревожност от раздяла или скучае, Бигълът вие, гризе всичко, къса дрехи, мебели и обувки и рови навсякъде, където може. Практически е невъзможно да бъде научен да не пипа нищо, когато е оставен сам в къщи.

 

 

За да го подчините трябва първо да станете негов приятел, като е желателно обучението да започне докато е още малко кученце. Представителите на тази порода се мотивират главно от храната и никога няма да откажат лакомства. Трудно се обучават на команди, но лесно се контролират и разсейват от миризми, затова е препоръчително по време на обучението да се награждава с нещо вкусно и ароматно.

 

Бигълът се нуждае от продължителни разходки и ежедневно тичане за да изразходвасвоята енергия. Породата е създадена предимно за лов и ако не получават редовно своите натоварвания ще станат много упорити, инатливи и ще се увеличи склонността им към скитничество.

 

Средната продължителност на живот на Бигъла е около 10-15 години. На височина достига 33-40 сантиметра при тегло 10-17 килограма. Породата е предразположена към някои специфични заболявания, но като цяло боледуват рядко. Склонни са да развият дисплазия на тазобедрената става - наследствено заболяване, при което бедрената кост не приляга плътно в тазобедрената става.

 

Грижите за Бигъла не изискват много усилия – трябва да се хранят 2 пъти на ден със суха качествена храна в умерени количества, тъй като имат склонност към преяждане. Четкат се веднъж седмично, а козината му се почиства с влажна кърпа. Старателно трябва да се мият зъбите 2 пъти седмично и да се почистват ушите за да се избегнат инфекции.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...