.

Как да ядеш правилно суши

Как да ядеш правилно суши
Снимка: iStock

В последно време сушито стана все по-популярно у нас. Ако все още не си опитвал, то ти си един от малкото хора в България, които не са яли суши. Може би до този момент не си го опитвал, защото не обичаш сурова риба. Оригиналната рецепта наистина е с водорасли и сурова риба, но в днешно време има най-различни вариации, дори вегетариански сушита.

 

Ако за пръв път ще ядеш суши, опитай вегетарианско, с пилешко месо или си вземи с риба, но да е „Филаделфия“. То няма толкова силно изразен рибен вкус и най-вероятно ще ти хареса.

 

Какво трябва да знаеш, когато си поръчваш суши?

 

Обикновено порциите са от 4 и 6 парчета, като има и големи сетове, които са подходящи за повече хора. Сигурно си мислиш, че няма как да се наядеш от една порция, но не забравяй, че сушито е тежка храна. Първоначално е добре да си поръчаш една порция и ако не се наядеш, тогава си вземи втора. Става бързо, така че няма да чакаш дълго и няма да си прекъснеш яденето за много време.

 

Сушито се поднася със соев сос, джинджифил и уасаби. Вземи едно парче суши и го оваляй хубаво в соев сос. След това си вземи с върха на клечката уасаби. Хапни цялото парче суши наведнъж, особено ако ядеш с клечки, защото в противен случай рискуваш да се разпадне. След като преглътнеш хубаво, вземи си малко парче джинджифил, за да изчистиш вкуса.

 

Как да ядеш с пръчки?

 

В началото със сигурност ще ти е трудно, но да се яде суши с пръчки е просто смешно. Затова е добре да тренираш у дома, за да се справяш добре, когато си на ресторант.

 

Какви видове суши има?

 

Основната съставка на сушито е оризът. Различните видове зависят от плънката, подправките и начинът на приготвяне. Най-познатите видове суши са:

 

Нагири суши – това суши е оформено с ръка и е най-типичната и разпространена форма по ресторантите. Представлява малки оризови „пръстчета“, покрити с риба или друг вид месо.

 

Маки суши – това суши е най-лесно за приготвяне у дома, защото се навива и става лесно. То е цилиндрично и оформено с помощта на бамбукова рогозка, наречена макису. Маки-суши обикновено е увито с нори – лист от сушено водорасло, което обгръща оризовата плънка. Рулото се реже на шест или осем части и се сервира като една порция.

 

Темаки – това суши се оформя на ръка под формата на конус. Фунийката е дълга около 10 сантиметра и е направена от лист нори, напълнена до средата с ориз за суши. Плънките се нареждат отгоре в широката ѝ част. Темаки не се яде с клечки, яде се с ръце, защото е прекалено голямо и неудобно за клечки. Добре е това суши да се яде бързо, след като е направено, защото нори листата се овлажняват бързо от пълнежа, което ги прави трудни за консумация.

 

Сашими – представлява сурова риба, която е сервирана на парчета. Реже се по различни начини, за да се подчертае външния вид на рибата. Каку закуру е тънко парче, почти колкото хартия, Хира закури е стандартно квадратно пар„е, а Ито зукури е по-тънко от стандартното.

 

Гункан маки – това е специален вид нагири суши, което се състои от сушеми и нори с пълнеж от различни морски дарове. Най-известните са тези с морски таралеж и различни видове хайвер.

 

Колко струва най-скъпото парче суши?

 

То се предлага в Манила и цената му е почти 2 000 щатски долара за 5 парчета. Това, което го прави специално, е че е обвито в 24-каратови златни листа и се декорира с 20-каратови африкански диаманти. Най-скъпият суши ресторант в света се казва „Маса Суши“ и се намира в Манхатън, Ню Йорк. Заведението е супер популярно и претъпкано и за да може човек да го посети, трябва да си направи резервация няколко седмици по-рано.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...