.

Какво животно да си вземеш, ако искаш екзотичен домашен любимец

Какво животно да си вземеш, ако искаш екзотичен домашен любимец
Снимка: iStock

Повечето хора, които имат домашни любимци, имат куче, коте, морско свинче, хамстер или рибки. Ти също ги харесваш, но сякаш ти се иска да си вземеш по-екзотична животинка. Виж нашите предложения:

 

Таралеж – в последните няколко години той доби популярност и вече може да се намери в доста зоомагазини. Таралежът е месоядно животно, така че не бива да го храниш само с плодове и гъби. В никакъв случай не си взимай таралеж, който си намерил навън, освен ако животното не е наранено и няма нужда от лечение. Не бива да правиш едно свободно животно затворник у дома. Вземи си таралеж от зоо магазина, там те са декоративни и са създадени точно с такава цел. Готино е да си имаш таралеж у дома, но ако държиш да гушкаш животинката си, това не е най-доброто предложение за теб.

 

 

Декоративни зайци – може би това не е особено екзотично животно, но пак е готино да ти бъде домашен любимец. Може да си го гледаш както в клетка, така и на свобода у дома. Имай предвид обаче, че това е гризач и ще пили зъбите си на всичките ти дървени мебели. При тях е изключително важно да се хранят правилно и да дъвчат много, за да могат сами да изпилват зъбите си. Ако не се хранят правилно, зъбите им порастват и се налага намеса от ветеринар, като по време на процедурата заекът е под пълна упойка и всеки път има риск да не се събуди от нея. Затова е добре да не се стига до там. В зоомагазините има и доста камъни и други подходящи неща, които спомагат за правилното изпилване на заешките зъби.

 

Студенокръвни - тук имаш богат избор, може да се спреш на тарантула, змия, игуана, гекон или жаба. Преди да си вземеш някое от тях, научи добре що за животни са, лесно ли се гледат и от какво имат нужда. Повечето студенокръвни животни са спокойни и могат дори да бъдат опитомени. Те не изискват много грижи и са подходящи за хора, които искат да си имат домашен любимец, но нямат достатъчно свободно време.

 

Декоративен пор – това животно е голям сладур и няма да съжаляваш, че си си взел такъв домашен любимец. Порчето обича да спи и не издава почти никакъв шум. Единствената беля, която може да направи, е да отмъкне и скрие нещо твое. Фретката обича да се гушка и постоянно ще търси ласките ти.

 

Има още много животни, на които може да се спреш. Важното е да си готов за домашен любимец, родителите ти да нямат нищо против и да имаш възможност да полагаш необходимите грижи за него.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...