.

Очите в басейните стават червени не заради хлора, а заради ... урината

Очите в басейните стават червени не заради хлора, а заради ... урината
Снимка: iStock

Със сигурност ти се е случвало да ходиш на басейн, след което очите ти да са ти червени. В такъв момент си мислиш, че причината за това е хлорът. Е, ще те разочароваме, но причината не е хлорът, а урината в басейна и по-точно нейната реакция с химикала.

 

От същата реакция се образуват вредни газове, които могат да поразят белите дробове, нервната система и сърцето. Проблемът е наистина сериозен и поради тази причина в Америка са започнали активна образователна кампания.

 

 

"Тази миризма на хлор в басейна всъщност не е хлор – каза Крис Уайънт, председател на Американския съвет по качество и безопасност на водата. - Това, което обонянието Ви усеща, са химикали, които се образуват, когато хлорът се смесва с урина, пот и мръсотия от телата на плуващите."

 

Въпреки че в доста хотели твърдят, че използват химикали, които се оцветяват при появата на урина, всъщност дори това да стане е трудно да се установи кой е извършителят.

 

Урината в обработените с хлор плувни басейни в действителност намалява ефекта на хлора и затова трябва да се увеличи неговото количество. Но дори това да се направи, хлорът не успява да се справи добре с многото бактерии и те продължават да виреят в басейна дни, след като са се появили.

 

Затова е хубаво хората, които ходят на басейн, да спазват добра лична хигиена, да се облекчават в тоалетните и винаги да си взимат душ, преди да влязат във водата.

 

„Хората трябва да използват басейна, за да плуват, тоалетната - за да ходят по малка нужда, а душовете - за да се изкъпят, преди да влязат в басейна. Всичко е толкова просто" , казва още Крис Уайънт.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
papugai
преди 8 години
2
3
!
Отговори
Със сигурност ти се е случвало да ходиш на басейн, след което очите ти да са ти червени.В такъв момент си мислиш, че причината за това е хлорът. Е, ще те разочароваме, но причината не е хлорът, а урината в басейна и по-точно нейната реакция с химикала.==============================================хахахаха, човек решава, че ще прочете нещо интересно, а то поредната глупост.Май някой е влизал само в басейни, в които се пикае и си няма представа как действа хлорът.
Страница 1 от 1