.

Dia - тя е на 17. Тя е народна певица. И прави най-якия трап в България!

Dia - тя е на 17. Тя е народна певица. И прави най-якия трап в България!

Здравей, Dia. Разбрахме, че учиш в Музикалното училище в специалност народно пеене. Защо се спря точно нея?

 

- Здравейте! До кандидатстването ми в музикалното училище пеех поп и джаз, но реших да "разчупя нещата". Така се започна. При подготовката си открих, че тази музика е уникална - независимо дали е автентична, или обработена. Има невероятно звучене, от което настръхваш. Разбрах, че всяка песен си има своя история - като приказка, само че за истински събития, която някой ти разказва пеейки. Изобщо във фолклора има магия, той е мистичен и винаги има нещо, което те привлича в него и те кара да искаш да разбереш повече и повече. Неслучайно това са песни от векове и още се пеят. Напоследък има голям интерес към народното творчество, което означава, че на хората им липсва. Дори го виждам и чрез "Егея". Мога спокойно да кажа, че колкото повече опознавам магията на фолклора, толкова повече ме поема енергията му и искам да навлизам по-дълбоко.

 

Дебютната ти песен „Егея“ е страхотна. Как се роди идеята за нея?

 

- Това е стара народна песен от Егейска Македония. Казва се "Твоите очи, Лено мори". Тази песен е заредена със страхотна енергия и емоции. Пее се за любов - може би затова много я обичам и често си я пеех, даже и сега си я пея. Така се случи, че я сънувах с трап ритъм. Реших да я направя така. Обърнах се към ANP Music Production (Алекс Нушев, Петър Алексиев, Атанас Борисов), които направиха обработката. Така се роди "Егея". Изключително много се забавлявахме, докато я правехме. Това беше нещо ново за всички нас. Надявам се да ви хареса и да я почувствате и вие.

 

Ти все още си тийнейджърка, но вече се занимаваш сериозно с музика. Какви са твоите бъдещи творчески планове?

 

- Моите бъдещи планове са свързани с музиката и образованието ми. Работя върху нови проекти и се надявам да успея скоро да ви представя следващата песен.

 

Разкажи ни малко повече за стила трап. Какво точно представлява той и как се запали по него?

 

- Трап музиката е микс от хип-хоп, хаус и дъбстеп с дълбок бас. Тази музика е динамична и за нея е характерно вмъкване на къси фрази. Като всеки млад човек, аз слушам разнообразна музика, но на сърцето ми са трап, дръм енд бейс, хаус и дъбстеп. Тази музика ми дава енергия, също като фолклора. Усещам я дълбоко в мен. Дори доста често лягам на пода, усилвам на макс, затварям очи и релаксирам. Винаги е имало хора, които са ме питали : "Как успяваш да се отпуснеш на тази музика, не те ли натоварва?", а аз отговарям : " Напротив, чувствам се неземно добре като я слушам. Откъсвам се от заобикалящия ме свят и си потъвам в моя собствен." Искам така да въздейства и "Егея" - съчетанието на двете неща, които толкова много обичам.

 

Кои са твоите любими изпълнители и коя песен обичаш да си пееш под душа?

 

- О, любимите ми изпълнители са толкова много - Beyonce, Rihanna, Hardwell, Baauer, Flosstradamus, Тафо Великов (Digital Nottich), Fedde Le Grand, Armin van Buuren, Tiesto, Графа, Мария Илиева ... толкова много има още, включително и фолклорни изпълнители. Под душа пея каквото ми дойде в момента - от македонската "Яно мори", през класическо пеене, чак до "7/11" на Beyonce. Дори балет съм опитвала да танцувам! Последно пях "Better have my money" на Rihanna - много готино парче.

 

Какво обичаш да правиш в свободното си време?

 

- Обичам да слушам музика, да се забавлявам с приятели, да тренирам, да пея и какво ли още не .. като всеки тийнейджър - всеки ден се измисля нещо ново и забавно. Обичам и да чета, разменям си книги с приятели и ги обсъждаме след това, също както и новите готини парчета.

 

От какво се интересуват днешните тийнейджъри и какво мислиш за това?

 

- Според мен основно от забавление, любов и това, което ги влече всеки един поотделно - както при мен е музиката. Имам приятели, които се занимават със спорт, с рисуване, с танци и мисля, че това е прекрасно. В училище влагаме доста усилия и затова трябва да имаме възможност за забавления и релакс. Така си зареждаме невидимите батерии. Млади сме, имаме нужда от всичко!

 

Пожелай нещо на нашите читатели :)

 

- Искам да им пожелая да не спират да мечтаят и да следват целите си. Нека да вярват в себе си и да не позволяват някой да ги обезверява. Да се усмихват всеки ден, защото ден без усмивка е напълно изгубен ден и да правят всичко с обич - така резултатите са най-добри.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...