.

Честит рожден ден на Книгата на рекордите на Гинес

Честит рожден ден на Книгата на рекордите на Гинес
Снимка: iStock

На 27 август 1955 година е издадена първата Книга за световни рекорди на Гинес. Идеята се ражда през 50-те години на 20-и век, когато сър Хю Бийвър – изпълнителен директор на пивоварна „Гинес“, влиза в спор по време на лов коя е най-бързата птица за отстрел в Европа. След като не успява да намеря никаква информация, Бийвър поръчва на близнаците Норис и Рос Макуиртър да направят книга с факти.

 

Самата книга на Гинес също е рекордьор. За 60 години от нея са продадени над 134 000 000 копия на 21 езика в 100 страни по света. За шест десетилетия Книгата на рекордите на Гинес са вписани невероятен брой постижения, като голяма част от тях са подобрени.

 

През 1995 година шестима мъже фигурират с рекорд за бързо бягане на 100 метра. Всеки един от тях е успял да закове хронометъра на 10.2 секунди. Към днешна дата рекордът принадлежи на Юсейн Болт, който на 16 август 2009 година пробягва разстоянието за 9.58 секунди.

 

 

Един от малкото неподобрени и до ден-днешен рекорди е този на най-богатия човек в света. През 1913 година състоянието на предприемача Джон Д. Рокфелер е било в размер на 185 000 000 лири, което към днешна дата е около 114.4 милиарда лири.

 

Неподобрен остава и рекордът за най-продаван сингъл – над 50 000 000 копия, поставен от Бинг Кросби с празничната песен „White Christmas“.

 

Едни от най-странните рекорди в Книгата на рекордите на Гинес са за най-тежките близнаци, най-дългите нокти и най-тънката талия. И трите рекорда са дело на американци. Бени Лойд и Били Леон са най-тежките близнаци в света с общо тегло 666 килограма. Най-дългите нокти с дължина до 1 метър са притежание на Лий Редмънд. За съжаление, през 2009 година тя претърпява тежка автомобилна катастрофа и губи и десетте си нокътя.

 

Започнахме статията с рекорда за най-бърза птица за отстрел в Европа. Вече има отговор на този въпрос. Почетното първо място се поделя между две пернати – Гага (вид патица) и Среден нирец, които са способни да развият максимална скорост до 105 километра в час.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...