.

Как да разбереш дали си по-умен от останалите?

Как да разбереш дали си по-умен от останалите?
Снимка: iStock

Случвало ли ти се е да си с приятели и да се чувстваш по-умен от тях? Или пък да имаш приятел, на когото се възхищаваш колко е умен? Има най-различни фактори, които определят интелекта на един човек. Виж няколко признака, които комбинирани, показват, че си по-умен от средностатистическия човек:

 

Майка ти те е кърмила – наскоро учените установили, че кърменето помага за увеличаване на IQ с почти 7 пункта при деца, които имат специфичния ген FADS2. Този ген контролира усвояването на мазнини и може да помогне на бебетата да оползотворят веществата от кърмата по-добре, което от своя страна развива мозъка.

 

Използвал си леки наркотици – изследване, направено през 2012 година, показва връзка между високо IQ в детството и използването на наркотици като възрастни. Тоест децата с високо IQ имат по-голяма вероятност да опитат леки наркотици след време.

 

 

Не си пушач – изследване, направено през 2010 година в Израел, сравняващо IQ-то на 20 000 млади мъже, показва, че непушачите имат по-висок коефициент на интелигентност. Средното IQ за мъж между 18 и 21 години сред пушачите е 94, а при непушачите 101.

 

Висок си – уж казват, че акъл на високо не вирее, но изследване на Принстън показва, че още от ранна 3-годишна възраст по-високите деца се справят по-добре с най-различни тестове и задачи.

 

Левичар си – според учените левичарите са по-способни на креативно мислене. Надали е случайно, че сред музикантите и архитектите има предимно хора, които пишат с лявата ръка.

 

Ходил си на уроци по музика – доказано е, че музиката помага на развитието на мозъка при децата. Малчуганите между 4 и 6-годишна възраст се влияят много добре от уроците по музика. Учените установили, че само след месец уроци вербалната интелигентност на децата се увеличава значително.

 

Първо дете си – вярва ли ти се или не, но най-големите деца обикновено са по-умни от братята или сестрите си. Причината не е генетична, а психологическа. Начинът, по който родителите общуват с първото дете, се различава от този със следващите.

 

Харесваш котките повече от кучетата – изследване, направено миналата година, показва, че хората, които предпочитат да си гледат котка у дома, се справят значително по-добре на тестовете за интелигентност.

 

Имаш нормално телосложение – след редица проучвания учените са установили, че хората с по-малко мазнини в тялото си се справят по-добре на тестовете за интелигентност. В продължение на 5 години те наблюдавали общо 2 200 души, като им давали тестове. Хората с излишни килограми могат да се справят с 56% от въпросите в тест за запомняне на думи спрямо 44% при хора с процент на мазнините над 30.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
BeautyCupcake
преди 8 години
0
2
!
Отговори
Светът е пълен с прости хора...
Страница 1 от 1