.

Храните и напитките, които НЕ бива да даваш на котката си

Храните и напитките, които НЕ бива да даваш на котката си
Снимка: iStock

Със сигурност ти се е случвало да седнеш да хапваш и котката ти да дойде при теб и да започне да те гледа умолително да ѝ дадеш нещо от чинията си. Ако се опиташ да я игнорираш, тя започва жално да мяука, при което шансът да не се поддадеш на манипулацията ѝ започва да клони към 0.

 

Няма лошо от време на време да ѝ даваш някакви лакомства, но е хубаво да знаеш кои са храните и напитките, които не бива да ѝ даваш, колкото и да ти се жалва:

 

Кафе – то съдържа кофеин, който води до хиперактивност, сърцебиене, учестено дишане и тремор на мускулите. Същото важи за енергийните и напитки и чая.

 

 

Мляко – няма спор, че писаните обожават мляко. Но с годините е възможно да развият непоносимост към лактоза, а чувствителните писани може да получат диария и разстроен стомах след консумация на мляко и/или млечни продукти.

 

Шоколад – той съдържа кофеин и теобромин, които стимулират сърдечно-съдовата и нервната система. Също така шоколадът е силно токсичен и може да предизвика повръщане, диария и инфаркт.

 

Суши – котката ти не бива да консумира сурова риба, сурово месо и сурови яйца, защото има вероятност да съдържат бактерии, които да доведат до хранителни отравяния. В суровата риба се съдържа тиаминаза, която унищожава запасите от витамин В, който е изключително важен за котките. Липсата на тиамин може да доведе до сериозни неврологични проблеми.

 

Алкохол


 

Котките са доста чувствителни към алкохола, така че по-добре не си прави експерименти. Отравянето с алкохол може да доведе до загуба на координация, повръщане, дезориентация и дори смърт. Само от една супена лъжица алкохол котката може да изпадне в кома.

 

Някои плодове и зеленчуци – това са авокадо, череши, кайсии, чесън, лук, грозде, стафиди и гъби. В лука има тиосулфат, което може да доведе до храносмилателни проблеми и появата на анемия. Но има и плодове и зеленчуци, които спокойно може да даваш на котката си. Това са броколи, моркови, тиква, зелен фасул и сладки картофи. Препоръчително е да бъдат сготвени, за да бъдат по-лесно смилаеми.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
Tedi_0308
преди 8 години
1
0
!
Отговори
Доста полезно!
Страница 1 от 1