.

Няколко младежки табута [част втора]

Няколко младежки табута [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Всеки тийнейджър минава през няколко етапа в периода си на подрастване. Той рядко споделя с родителите си, но го прави доста често с приятелите и хората на неговата възраст. Ето малко информация за няколко младежки табута.

 

Зле в кожата си. Това е един от най-често срещаните проблеми у тийнейджърите. Младежите не говорят за него вкъщи, най-често защото не знаят какво точно да кажат, тъй като са прекалено потиснати, за да дискутират. За жалост има критични случаи, в които на един тийнейджър му идва на ум да посегне на живота си заради това, че не се чувства добре в кожата си. Обикновено приятелите първи забелязват, че това състояние започва да става обезпокоително. Разбира се, тук важна роля играе средата, която юношата обитава. Ако има приятели или други по-възрастни (не родители), които му мислят доброто, може да успеят да го убедят да погледне на себе си по-друг начин и да се почувства добре. Но ако подрастващия не е заобиколен от среда, която иска да му помогне, става по-сложно, защото той сам трябва да потърси помощ, а преди това да поиска да си помогне.

 

 

Пушенето. Днес е много модерно гимназистите да се събират близо до училището и да пушат. Някои го правят само за да бъдат готини, други вече са пристрастени, вероятно заради първата причина. Единици са онези, които не са пушили никога. Но пушенето в гимназията е сладко, защото е забранено и скрито. Ученическите запои също са едно от табутата , но тези неща с течение на времето отшумяват. За съжаление обаче заклетите пушачи доста често са именно онези ученици, които са пушили в гимназията само за да се чувстват готини. И разбират колко ненужно и грешно е това поведение, когато вече е късно.

 

Насилието. За жалост доста често някои младежи стават жертви на физически тормоз или гадни шеги от страна на по-големите. Повече юноши от страх, или защото се чувстват големи, не си позволяват да разкажат това на никого, нито пък да споделят вкъщи. При сблъсък с насилието младежът търси начин да реши проблемите си сам.

 

Сериозно проблеми. Тук става дума за проблеми, които се нуждаят от намесата на лекари специалисти – анорексия, булимия, бременност, наркомания, депресия и т.н. Това са проблемите, за които младежите говорят изключително рядко и търсят помощ, когато вече ситуацията е задълбочена.

 

Първата част от статията четете тук:


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...