.

Няколко странни фобии [част втора]

Няколко странни фобии [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Най-популярните фобии обикновено са страх от затворени пространства, височини, тъмнина, паяци, дълбока вода и т.н. Съществуват обаче и някои не толкова известни, даже странни фобии. Ето някои от тях.

 

Некрофобия. Става дума за панически страх от мъртви неща. Това включва както трупове, ковчези и надгробни плочи, така и погребения и дори минаването край гробища.

 

Обезофобия. Това е страх от увеличаване на теглото, напълняване. Тази фобия е опасна, тъй като ако не се лекува, може да доведе до сериозни проблеми и хранителни разстройства като анорексия, булимия и т.н.

 

Папирофобия. Представлява болезнен страх от допир до хартия. Някои изпитват ужас от докосването на суха хартия, други се плашат от мокра, трети от накъсана.

 

Радиофобия. В тази група попада страхът от радиация или рентгенови лъчи. В доста от случаите причината е травматично преживяване в миналото.

 

 

Сомнифобия. Известна е още като хипнофобия. Това е страх от сън. Хората с такова разстройство са притеснени, че нещо лошо може да им се случи, докато спят. Отключва се в резултат на преживян силен стрес. При тежки случаи страдащите от сомнифобия асоциират безсъзнателното си състояние със смърт.

 

Тонитрофобия. Позната е още като астрафобия, бронтофобия, кераунофобия. Представлява ирационален страх от гръмотевици и светкавици. Любопитното е, че засяга както хора, така и кучета и котки.

 

Урофобия. Това е фобия от уриниране на обществени места, пред други хора или в обществени тоалетни. Поради тази причина се нарича още „синдром на срамежливия мехур“. Някои хора изпитват затруднения да уринират дори в домашни тоалетни, ако знаят, че в съседната стая има хора, които евентуално биха могли да ги чуят.

 

Фригофобия. Страх от студ или студени неща. Този тип хора се завиват с одеяла или се се обличат изключително дебело, дори при поносимо ниски температури.

 

Хафефобия. Тази фобия всъщност означава страх от докосване. Това състояние е провокирано от желанието да се предпази тялото и личното пространство. Може да възникне и в резултат на сексуално насилие.

 

Ценофобия. Това е фобия към празни стаи. Хората, които страдат от нея, изпадат в паника при мисълта да влязат в такива помещения.

 

Ятрофобия. Включва както страха от лекари, така и от болници. Хората, страдащи от тази фобия, изпитват панически ужас от болничната обстановка и дори от мисълта, че могат да попаднат там. 


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...