.

Готини идеи за боядисване на великденски яйца [част втора]

Готини идеи за боядисване на великденски яйца [част втора]
Снимка: iStock

Остават броени дни до Великден и затова решихме да ти предложим няколко интересни идеи как да боядисаш яйцата за празника. Някои от тях най-вероятно ще ти бъдат познати, но със сигурност ще има и нови, които ще искаш да опиташ:

 

Дантела – ако имаш под ръка стара дантелена блуза или пола, то ще се сдобиеш със страхотни великденски яйца. Увий яйцето в дантелата и я завържи стегнато. След това го потопи в някакъв цвят, изчакай 8-10 минути и го извади. Остави яйцето да се отцеди хубаво и да изсъхне и махни плата. Ще получиш красиви шарки и яйцата ти ще изглеждат като нарисувани.

 

Вратовръзка - най-добре е да използваш стара и пъстра вратовръзка, която има много шарки и завъртулки. Увий яйцето в парче от вратовръзката и го пусни да се вари във вода с оцет. По време на варенето цветът на вратовръзката ще се прехвърли върху яйцата заедно с всичките шарки.

 

Найлон за опаковане – сещаш се за онези найлони с балончета, нали? И обичаш да ги пукаш, нали? Сега може да ги използваш и за великденските си яйца. Нужна ти е широка четка и безвредна боя, която да нанесеш по балончетата. След това вземи едно яйце и го плъзни по найлона. По този начин ще получиш сладки точки, които ще се на равно разстояние помежду си.

 

Лепенки/стикери – нужни са ти лепенки във формата на кръг, с които може да постигнеш ефект като гореспоменатия. Облепи яйцата с кръгчета от непромокаем материал, които може да свалиш лесно. След това ги потопи в избрана от теб боя и ги извади, когато се боядисат. След като изсъхнат, може да махнеш лепенките. Така ще получиш готини яйца с точици.

 

Пяна за бръснене – това е метод, който не е особено известен, но дава невероятен резултат. Нужна ти е пяна за бръснене и неонови цветове готварска боя. Смеси ги с помощта на клечка за зъби. Препоръчително е сместа да е върху листа за печене на сладки. Използвай ръкавици, за да не оцветиш ръцете си. След като сместа стане готова, овъргаляй яйцата в нея и ги остави да престоят 5-6 минутки. След това ги забърши с хавлиена кърпа и ги излъскай с памуче, напоено с олио, за да заблестят.

 

Омбре – тази мода при прическите може да е отминала, но при яйцата все още не е. За да постигнеш този ефект ти е необходима боя за боядисване на яйца, разтворена в дълбок съд с 1 с.л оцет. Първо разтворът трябва да е по-малко и да потопиш само „дупето" на яйцето. Постарай се да го държиш максимално изправено. За да получиш омбре ефект, тлябва да добавиш още вода към боята. Тя ще се разреди и цветът ще стане по-блед. Повтаряй техниката, докато не оцветиш цялото яйце.

 

Черно-бяло – нужен ти е черен перманентен маркер и бели яйца. Нарисувай каквото ти дойде отвътре. Ако обаче не умееш да рисуваш и нямаш точка ръка, по-добре не използвай този метод.

 

Емотиконки – може да нарисуваш най-различни личица на яйцата с помощта на маркер или с подходящи великденски стикери.

 

Надписи – великденските ти яйца със сигурност ще бъдат по-нестандартни, ако напишеш някакви неща върху тях. Може да изпишеш имената на членовете на твоето семейство или готини надписи като: „Яйцето-борец", „Едно наистина добро яйце", „Невероятното яйце", „Яйцето - победител" и т.н.

 

Цветно тиксо – вземи си няколко броя в различни цветове, като е по-добре да бъдат ярки като неоновите. С помощта на линия и молив отрежи много тънки линии и облепи с тях яйцата. Резултатът е много интересен и оригинален.

 

Салфетки – най-подходящи са салфетките и кухненската хартия с флорални десени. Ще ти бъде необходима малка и остра ножичка, с която да изрежеш щампата с цветенцата от салфетките, както и лепило, с което да ги закрепиш. По-добре е да се спреш на бели салфетки с добре изрисувани цветя, които ще направят яйцата ти красиви. Колкото по-мънички са, толкова повече цветя ще успееш да залепиш.

 

Семена/макарони – великденските ти яйца няма как да останат незабелязани, ако използваш боб, леща, ориз или малки макарони. Ще ти бъде нужно лепило, с което да ги залепиш и доста време и търпение за творчество. Но резултатът определено си заслужава!

 

Великденско късметче – това ще бъде една много приятна изненада за околните. Яйцето трябва да е сурово и да му направиш една мъничка дупка в единия край, за да изтекат жълтъкът и белтъкът. След това боядисай черупката по какъвто начин искаш. Вземи едно мъничко листче и напиши някакво пожелание на него. Свий го и се опитай да го пъхнеш през дупката, която направи преди това. Ако искаш да е още по-оригинално, може да сложиш яйцето в кутия и да напишеш името на човека, за когото е предназначено. Ако не, може да сложиш няколко такива яйца в купа и всеки да си избира късмета сам.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...