.

7 битови замърсителя, с които вредим на околната среда, без да подозираме

7 битови замърсителя, с които вредим на околната среда, без да подозираме
Снимка: iStock

Всеки ден се измислят нови и нови неща, които улесняват живота на хората. Те пестят време и усилие и поради тази причина все повече домакинства се сдобиват с тях. Става въпрос за най-различни неща като торбичките за чай, капсулите за кафе, антибактериалните сапуни и т.н.

 

Виж кои са нещата, с които вредим на околната среда, без да осъзнаваме това:

 

Самобръсначките за еднократна употреба


 

Те са трудни за рециклиране и хабят много вода – както за производство, така и докато се ползват. Ножчетата са метални, а дръжката – пластмасова. Тези самобръсначки са евтини и съответно не са качествени като тези за многократна употреба. Изхабят се бързо и се ползват значително по-кратко време. Също така по-дългото ползване на захабена самобръсначка хаби повече питейна вода.

 

Ако искаш да не вредиш на природата, използвай самобръсначка за многократна употреба или електрическа.

 

Торбичките за чай


 

Те не подлежат на пълно рециклиране, което ги прави немаловажен отпадък. Полипропиленът, който се съдържа в тях, не се разгражда. А и луксозните торбички с копринени нишки съвсем не подлежат на рециклиране.

 

Ако искаш да не вредиш на природата, прави си чая със суха билка или преса.

 

Картонени чашки


 

Те са един от най-големите замърсители на околната среда. На пръв поглед имат хартиен вид, но истината е, че те не са направени изцяло от хартия. Това е така, за да не си изгорим ръцете, когато ги държим и да не се разпаднат от горещината. Количествата полиетилен са незначителни и повечето хора не се замислят, като хвърлят чашките в кошовете за хартия. А на сметището на една такава чашка са ѝ необходими около 20 години, за да се разгради.

 

Ако искаш да не вредиш на природата, не използвай такива чашки.

 

Капсулите за кафе


 

Това изобретение е на американската фирма Keurig и е сред най-новите замърсители. Опаковката се състои от две части, които, за да се рециклират, трябва да се разделят. Това обаче практически е невъзможно, защото капсулата се отваря в процеса на приготвяне на кафето. И по този начин алуминиевото капаче и пластмасовата капсула стават сред най-трудно обработваемите боклуци. Статистиката показва, че за миналата година са продадени над 10 000 000 капсули, които след това отиват директно на сметището, а не в завод за рециклиране. Наскоро Хамбург стана първият град, който забрани използването на капсули в администрацията си.

 

Ако искаш да не вредиш на природата, пий кафе от кафеварка или добре познатото еспресо.

 

Микрозрънцата в козметиката


 

В козметичните продукти като пастите за зъби и ексфолиантите те би трябвало да проникват и почистват, отнасяйки микроби, храна и мъртви клетки със себе си. Те обаче действат и като своеобразни абсорбатори на всякакви микроби и токсини по пътя си. По този начин внасят странни замърсители във водите и почвите около тях. Според специалистите микрозърната са един от основните убийци на живота на рифовете.

 

Ако искаш да не вредиш на природата, може да слагаш сода на пастата за зъби и утайка от кафе на гъбата за тяло.

 

Антибактериалните сапуни


 

Почти всеки антибактериален сапун съдържа триклозан. Той измива ръцете от добрите и лошите микроби, но големият проблем се получава, когато отмием пяната. По този начин той попада в канализацията, а след това – в общите води, защото пречиствателните станции не могат да го преработят. Там триклозанът също играе ролята на убиец. Той атакува низшите форми на живот, които са в основата на всяка водна екосистема.

 

Ако искаш да не вредиш на природата, ползвай обикновено сапун за ръце.

 

Памперсите


 

Бебешките памперси вредят на околната среда поради няколко причини. Статистиката показва, че годишно над 20 000 000 памперса отиват на сметищата, което прави около 3.5 тона боклук. Това хаби много ресурс за производство, а и изходният продукт е по-обемен, по-тежък и обременява още повече. Абсорбиращият гел в памперсите (който се съдържа в дамските превръзки) с течение на времето става силно токсичен. А токсичното му действие трае цели 500 години. Същото време е необходимо за разграждането на един памперс.

 

Ако искаш да не вредиш на природата, използвай многократни пелени.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...