.

6 начина да станеш по-умен, които са доказани от учените

6 начина да станеш по-умен, които са доказани от учените
Снимка: Pixabay

Има твърдение, че всеки се ражда с определен мозъчен капацитет, който никога и по никакви начини не може да надхвърли. По последните изследвания на Мичиганския университет, това е абсолютно невярно. Тези 6 хобита определено и доказано увеличават мозъчния ти капацитет:


1. Свиренето на музикален инструмент. Тази дейност развива креативността, както и аналитичните ти умения. По този начин мозъчната ти дейност се увеличава без да усещаш натоварване, напротив – приятно ти е. Наскоро учените в университета в Торонто доказаха, че когато свириш на някакъв музикален инструмент, това стимулира дейността и на двете мозъчни полукълба, както и създава нови връзки между невроните. Тестове в тази сфера доказват, че след проверката на учениците, които свирят, се наблюдава покачване на IQ-то им с около 7 пункта.

 

 

2. Четенето. И то не просто на книги, а по принцип четенето – на всичко. Има 3 вида интелект – флуиден, кристалинен и емоционален. Четенето развива и трите от тях. Емоционалният интелект включва разбирането на собствените емоции, както и личното осъзнаване. Кристалинният интелект включва познавателните процеси, както и решаването на проблемите в сферата на дългосрочната памет. Флиудният интелект пък се занимава с изграждането на връзките между понятията, чиято област е краткосрочната памет, наречена още „работна“. Освен че четенето засилва тези активности, то още намалява доказано нивата на стрес в организма, а кой не би искал точно това?

 

3. Редовните физически упражнения. Упражнения за крака във фитнеса, нощна разходка, плуване в басейна на двора, сутрешна йога, елементарни и приятни упражнения, които оказват влияние освен върху физиката ти, но и върху мозъчната ти дейност. Развиват фокуса, паметта, концентрацията и усвояването на нови знания. Чрез физическата активност се усвояват протеините, които са известни като основен двигател на мозъка, като негова храна. Протеините помагат за създаването на нови неврони в мозъка. Обратното също е вярно – липсата на редовна физическа дейност забавя активността на мозъка ти и свежда неговата работа до някакво средно ниво или до минимално такова.

 

4. Ученето на нови чужди езици. Когато обогатяваш езиковите си възможности, съзнанието ти инстинктивно започва да употребява и новите фрази, макар и на чужд език. Това развива умението да планираш неща в перспектива, а и те учи да мислиш доста по-бързо. Иначе казано, успяваш да достигнеш до нужната ти информация веднага, вместо да се чудиш какво е онова, за което не успяваш да се сетиш в момента.

 

5. Менталните упражнения. Това включва всичко от решаването на кръстословици, през играта на гатанки, чак до видео-игрите. Предизвиквайки съзнанието си да отиграва различни ситуации, ти вдигаш собствената си летва и увеличаваш капацитета на мозъка си. Това те прави по-адаптивен и по-гъвкав в обществена среда – тоест ти ще можеш да се справяш по-лесно и по-бързо с различните нови ситуации, в които попадаш всекидневно. Все пак, решаването на нови проблеми те обогатява и ти подарява начини на мислене.

 

6. Медитирането. Според доста учени, медитацията влияе на умението да задържаш и контролираш вниманието си. Разултатите от такъв тип изследвания редовно се публикуват в страниците на Wall Street Journal, където определено привличат общественото внимание. Основно за концепцията на учените по този въпрос е, че мозъкът може сам да се развива и да се самолекува. Има дори различни упражнения, които развиват различните части на мозъчната кора. Така ти сам можеш да обработваш мозъка си, така че да развиваш всички негови части едновременно и по равно.

 

Има доста механики за персоналното развиване на мозъка, като започнеш от простите техники – като да се научиш да отреагираш спокойно в различните ситуации, до по-мащабните – като по-позитивния начин на живот. Сред механиките попадат още посещаването на нови дестинации и творческото писане. Това не просто тренира менталните ти умения, но разгръща нови хоризонти в областта на културата и историята. Опитай!


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...