.

Кой е най-дълго живелият човек някога?

Кой е най-дълго живелият човек някога?
Снимка: Facebook

Запознайте се с Ли Чинг-Юн, той е живял цели 256 години.

 

Според статия от 1930г. на New York Times, професор от университета в Чънду открива царски правителствени записи от 1827г. - те представляват поздравления за Ли Чинг-Юн за неговия 150-ти рожден ден. Намират се още и други документи, които пък го поздравяват за неговите навършени 200 години през 1877г.

 

 

През 1928 г., кореспондент на New York Times пише, че много от старите мъже в квартала на Ли твърдят, че техните дядовци са го познавали, когато те са били момчета, и че той е бил голям мъж по това време. Съобщава се, че Ли Чинг-Юн започнал като билкар на възраст от 10 години. Той събирал билки в планинските вериги и се учел на ползите от тях.

 

За почти 40 години, той оцелял на диета от билки като годжи бери, див женшен и оризово вино.

 

През 1749, на възраст от 71 г. той се присъединява към китайските войски, като учител по бойни изкуства. Оказва се, че Ли е бил много обичана фигура в своята общност - жени се цели 23 пъти и е баща на над 200 деца.

 

Според общоприетите разкази, той можел да чете и да пише още като дете и от десетия си рожден ден е пътувал в Шанси, Тибет и много други места, за да събира билки. За първите сто години той бил билкар. Той продавал годжи бери и див женшен, заедно с други китайски билки.

 

Оказва се, че той не е единственият дълголетник. Според един от учениците на Ли, имало дори по-възрастен, 500-годишен мъж, който го научил на упражнения и диетични препоръки, които щели да му помогнат да удължи продължителността на живота си.

 

На смъртния си одър, Ли казва: "Аз направих всичко, което трябва да направя в този свят". Може би неговите последни думи също загатват за една от най-големите тайни за дълъг и успешен живот?

 

Ли споделя каква е била тайната му за дълголетие: "Съхранявайте сърцето си, седете като костенурка, ходете весело като гълъб и спете като куче". Това били думите и съветите, които Ли дал на един военачалник, който го взел в неговата къща, за да научи тайната на изключително дългия му живот.

 

Ли твърди, че вътрешното спокойствие в съчетание с дихателни техники са тайните на невероятното му дълголетие. Очевидно е, че диетата му също играе голяма роля. Като справка, средната продължителност на живота в западния свят в момента е между 70 и 85 години.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
solo_
преди 7 години
3
8
!
Отговори
Искам и аз! :(
Страница 1 от 1