.

Знаците, които крият в себе си най-популярните картини на света [част първа]

Знаците, които крият в себе си най-популярните картини на света [част първа]
Снимка: Pixabay

Често, гледайки картини на известни художници, просто плъзгаме поглед по тях. Но ако се вгледаш по-внимателно в живописните платна, ще откриеш много неочаквани неща. Художниците буквално си играят на криеница със зрителите, а ти виждаш ли всичко изобразено и недоизказано в техните картини?


Ето някои от шедьоврите на живописта, в които има тайни знаци:

 

1. „Джокондата“ Мона Лиза

 

Обикновено мнозина виждат тайната в портрета на Джокондата в усмивката на изобразената върху нея жена. Но италиански учени открили, че при изучаването на очите на Мона Лиза, под микроскоп се виждат букви и цифри. Така се появил новият „код на Да Винчи“.

 

 

Едва забележимите букви „LV“ в дясното око на жената вероятно означават името на художника. В лявото око на Джокондата проблясват буквите „се“. Какво означават те, все още не е ясно. На заден план на картината има пейзаж. Върху арката на моста при увеличение се вижда числото 72. Вероятно е то да е взето от Библията, но тази хипотеза изисква по-внимателен анализ, който още не е довършен от естетите.

 

2. „Тайната вечеря“

 

Независимо че картината на Леонардо „Тайната вечеря“, която се намира в Милано, често е обект на измислици и фантазии, а много сериозни изследователи намират подтекстове и „съобщения“ в отделните ѝ части.

 

При експеримент, унгарски информационни технолози наложили полупрозрачна версия на картината над оригинала и в следствие на това получили нова проекция на платното. В новото изображение на „Тайната вечеря“, в двата края на масата се виждали две подобни на монаси-рицари фигури, които приличали на тамплиери. Вляво от Исус пък се виждали очертанията на жена с дете на ръце.

 

А италианският композитор Джовани Мария Пала е съобразил, че положението на ръцете на Исус и седящите апостоли на масата, както и хлябът, заедно с другата оскъдна храна, може да се прочетат като ноти. При проверка те звучали като кратка мелодия.

 

Италианската изследователка на творчеството на Леонардо - Сабрина Сфорца Галисия - смята, че е успяла да разгадае математическата и астрологическа главоблъсканица, шифрована в „Тайната вечеря“. Тя твърди, че във фигурите на Христос и апостолите, както и в тяхното разположение, Леонардо ни е оставил послание за наближаващ световен потоп и настъпващия след него край на света. Зловещите събития носели дата 21 март 4006г. и щели да завършат на 1 ноември същата година.

 

Втора част очаквайте скоро, отново тук. :)


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...