.

Петровден е! Църквата почита паметта на Св. Св. Петър и Павел

Петровден е! Църквата почита паметта на Св. Св. Петър и Павел
Снимка: iStock

На днешния празник Петровден църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел. Двамата апостоли, които били ревностни разпространители на християнството, претърпели множество страдания и гонения и били наричани „първовърховни престолници и вселенски учители”.

 

Петър е бил беден рибар от град Витсаида край Галилейското езеро и е един от първите ученици на Христос и един от преданите му последователи.

 

Павел е бил роден в Тарс, Киликия. Първоначално изповядва юдейската религия и сред гонителите на християните. На път за Дамакс той е бил ослепен от видение на Господа. Завеждат го обратно в града, където след 3 дни е изцерен по чудо. Така той от яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение. През 67 година заедно с Петър са разпънати на кръст от император Нерон в Рим.

 

В народния календар Петровден се предшества от Петровите Заговезни, които започват с първата седмица след Петдесетница. На този ден завършва постът и се приготвя младо петровско пиле. Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи.

 

Повечето българи възприемат Петър и Павел като братя, от които Петър е по-младият. Някъде дори ги смятат и за близнаци. В иконографията Св. Петър се изобразява като старец в бели одежди, който държи ключовете на райските порти и определя коя душа е праведна и коя не е.

 

В някои райони на Петровден де организират сборове. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки – петровки. На някои места те се раздават като помен за починали дечица.

 

Днес имен ден имат Петър, Павел, Петрана, Полина, Павла, Павлина, Петя и Камен.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...