.

Защо е хубаво да пишкаш под душа?

Защо е хубаво да пишкаш под душа?
Снимка: Pixabay

Няма какво да се лъжем, признай си – и ти го правиш от време на време. В такъв случай, вече знаеш, че в това няма нищо срамно или неприятно – напротив, хигиенично е. А знаеше ли, че така даже помагаш на планетата?

 

Трябва да пишкаш под душа и то не заради освобождаващото бунтовно усещане, което може би получаваш от това, а защото така може да спасяваш планетата по малко всеки път когато го правиш.

 

S

Нека разгледаме пишкането под душа математически. Всеки път когато пишкаш, пускаш водата в тоалетната. Докато "голямата нужда" има голяма нужда от вода, за да отпътува по тръбите, то при пишкането почти не се изисква "окуражаване", за да поеме по същия път. Въпреки че голяма част от тоалетните казанчета могат да бъдат прекъснати по средата на своя шумен водопад, преди цялата вода в тях да изтече, водата, която изтича, си остава повече от достатъчна.

 

Средният обем на тоалетното казанче в модерните страни е 6 литра. Средностатистическият зрял човек (какъвто си и ти) уринира около 7 пъти на всеки 24 часа. Това означава, че за един ден водата, изразходвана по този начин е 42 литра на човек.

 

Ако приемем, че ходиш до тоалетна горе-долу еднакъв брой пъти всеки ден, то само за година би използвал 15, 330 литра вода за да обслужиш малката си нужда. Само в Щатите живеят 329 милиона души, а ако приемем, че всеки един от тях ходи до тоалетната еднакъв брой пъти (което, разбира се, не е така, но улеснява сметките), то водата, която използват е 4.9 трилиона литра, в името на пишкането, и то на всеки 365 дни. За сравнение - това е достатъчно количество вода, за да запълни 1.97 милиона басейна с Олимпийски размери годишно.

 

И така, ако започнеш да пишкаш под душа, ти би могъл значително да намалиш тази цифра. Ако пишкаш в тоалетната 6, вместо средностатистическите 7 пъти на ден, и последния от тях направиш докато взимаш горещия си душ вечер, това би означавало да спестиш 2, 190 литра вода в годината. Ако съотнесем това с примера за хората в Щатите, това би означавало 699 милиарда литра вода за същия период.

 

Дали заради промените в климата в резултат на човешката дейност, или благодарение на неефективната употреба на водните ресурси навсякъде по света - те намаляват застрашително бързо.

 

Затова направи услуга на планетата - пишкай под душа!


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
Грозния
преди 7 години
0
1
!
Отговори
Аз пикаех под душа и преди да прочета статията, защото ми е кеф. Не знаех, че спасявам планетата :D .
Indistinct
преди 7 години
0
0
!
Отговори
До Dwyd96: Отговора на въпроса ти:http://***.teenproblem.net/a/6-lubopitno/48996-Teenproblemnet-si-tarsi-vanshni-redaktori-/
the...dreamer
преди 7 години
0
0
!
Отговори
До Dwyd96: Трябва да си признаеш че са много добри ! До авторите: Моля, спрете да пишете едни и същи неща. Има толкова много интересни теми...
Dwyd96
преди 7 години
0
2
!
Отговори
Кой наема тия "автори" на статии :D ?
Страница 1 от 1