.

Четирите зони

Четирите зони
Снимка: Pixabay

Едуард Хол е определил пет концентрични пространствени зони, които влияят на поведението. Според него отношението, което имате с друг човек, Хол определя на какво разстояние от себе си го допускате. Той разделя това на пет зони:

 

Много интимна (0 - 15 см). Това е разстоянието, което споделят влюбените, близките приятели и членовете на семейството. В тази зона, играят роля прегръдките, целувките, докосванията. Все неща, които споделяш с най-доверените си и близки хора.

 

Интимна (15 – 45 см) В тази зона допускаш пак близки и любими хора, от семейството или кръга от приятели. В това разстояние не се допускат хора, които не са ти близки. Случи ли се, започваш да се чувстваш неудобно и тялото ти  предприема защитна позиция. Защитната позиция се изразява в плавно отдръпване назад, за да увеличиш разстоянието по между ви, кръстосване на ръце пред гърдите, с което показваш, че натрапника ти навлиза прекалено много в личното пространство. Друга защитна реакция при навлизане на личното ти пространство е да приключиш бързо обсъжданата тема и да се освободиш от присъствието на неканения гост.

 

 

Лична (1,2 – 3,6 метра) Тази зона е предназначена за бизнес срещи, разговори във формална среда или дори като отиваш до магазина. Ти не се завираш в лицето на продавачката, така както и тя не се вре в твоето. Това е защото пускаш в действие личната си зона, която предполага по-осезаемо разстояние при общуване с не близки хора и лица, при които обстановката е формална. Ако скъсиш периметъра на това разстояние започваш да навлизаш в личното пространство на човека отсреща, с което създаваш неудобна ситуация. Не го прави. Когато си купуваш обувки  например и продавач-консултанта се доближи до теб така, все едно ще те целуне ти става некомфортно и искаш да се отдръпнеш. В такъв момент личната ти зона се превръща в интимна. Ако не ти допада, не го допускай. Често пъти обаче, хората предпочитат да са на по-близко разстояние едни от други. Така създават по-лична обстановка между вас и предполага по-лично отношение. Не е прието, но някои се чувстват по-добре така. Така че ако не ти създава дискомфорт – няма проблем да скъсите сантиметрите. Друго важно нещо обаче е, че ако стоиш извън този кръг ще бъдеш счетен за груб и дистанциран. Знам, няма угодия, но езикът на тялото понякога може да ти изиграе лоша шега.

 

Обществена (3,6 или повече метра) Тази зона е предназначена главно за хора, които говорят пред публика. Разстоянието между говорителя и първия ред попада в тази обществена зона. Когато човек говори пред голяма аудитория жестикулира много. С това показва интерес към това, което говори и страст по темата, която развива. Оживеното жестикулиране с ръце се отнася към това, че не лъжеш, че си открит и прям човек, който няма задни мисли и няма какво да крие. Поради тази причина ако говорителя е по-близо ще се почувстваш застрашен и заплашен. За това ако някой ден тръгнеш да изнасяш лекции на велики теми, гледай да спазваш посочената дистанция.

 

Науката се нарича Proxemics и в нея се изучава начина, по който хората използват разстоянието по между си. Колкото по-близо си до един човек, толкова по-комфортно се чувстваш с него. Колкото по-голямо разстояние има между теб и другаря отсреща, толкова по-чужд ти е индивида.

 


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...