.

Класация на 10-те най-добри градове за живеене

Класация на 10-те най-добри градове за живеене
Снимка: iStock

Всеки град си има своите плюсове и минуси. Някои хора се чувстват по-добре и са по-щастливи, когато живеят в малък град, а други имат нужда от динамичен живот, за да се чувстват добре.

 

Наскоро направена класация подрежда 10-те най-добри за живеене градове. Интересен е фактът, че шест от тях се намират в Канада и Австралия.

 

Градовете са класирани по категории, които включват здравеопазване, образование, сигурност, околна среда и инфраструктура. Разходите за живот не са взети под внимание.

 

 

Най-добрите градове са средно големи в богати държави със сравнително ниска гъстота на населението, където има възможност човек да си почива активно, без да има високи равнища на престъпност или пренатоварване на инфраструктурата.

 

Американските градове са назад в класацията в последно време заради протестите, свързани с трагичните инциденти с чернокожи.

 

Световните бизнес центрове като Лондон, Париж, Токио и Ню Йорк може да се смятат за престижни финансови и бизнес средища с богати възможности на отдих, но всъщност тези градове са засегнати от по-високи равнища на престъпност, проблеми с градския транспорт и задръствания.

 

Заради последиците от гражданските войни в Близкия Изток, заплахите от световния тероризъм, спорове в азиатски води, гражданските протести и териториалните спорове, много градове отчитат спад на точките си в класацията.

 

Най-лошите градове за живеене според класацията са Дамаск (Сирия), Триполи (Либия), Порт Морсби (Папуа-Нова Гвинея), Дака (Бангладеш) и Лагос (Нигерия).

 

Най-добрите градове за живеете според класацията са Мелбърн (Австралия), Виена (Австрия), Ванкувър (Канада), Торонто (Канада), Калгари (Канада), Аделаида (Австралия), Пърт (Австралия), Оклънд (Нова Зеландия), Хелзинки (Финландия) и Хамбург (Германия).


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...