.

Мнението на Стивън Хокинг за изкуствения интелект

Мнението на Стивън Хокинг за изкуствения интелект
Снимка: iStock

Според британския учен и космолог Стивън Хокинг изкуственият интелект може да се окаже най-опасното или най-полезното нещо, което някога се е случвало на човечеството.

 

Самоуправляващи се превозни средства, още по-умни смартфони, свързани помежду си жилищни сгради, роботи, заменящи човека в почти всяка дейност, но също и военни андроиди в стил Терминатор – с всички тези възможност изкуственият интелект очарова човечеството, но и поражда сериозни страхове и опасения.

 

 

"Развитието на изкуствения интелект може да се окаже най-опасното или най-полезното нещо за човечеството. Все още не знаем какъв ще бъде сценарият. Дейността на центъра "Ливърхюм" ще бъде изключително важна за бъдещето на човешката цивилизация", сподели Стивън Хокинг.

 

Преди години Хокинг е споделял своите опасения, че изкуственият интелект може да бъде пагубен за човека. Целта на университета „Ливърхюм“ е да „отсее зърното от плявата“ и за работи в посока, която ще направи изкуствения интелект полезен за човечеството.

 

"Изкуственият интелект е изключително вълнуваща област. Практичните му приложения могат да ни помогнат за разрешаването на съществени социални проблеми и да улеснят всекидневния ни живот", отбелязва Маргарет Бодън, специалист по когнитивни науки и консултант на центъра "Ливърхюм". 

 

"Възможно е със средствата на тази нова техническа революция да сме в състояние да поправим щетите, нанесени на природата от предишната - индустриализацията. Хората трябва да използват изкуствения интелект, за да подпомогнат изкореняването на болестите и бедността", допълва Стивън Хокинг. 

 

Въпреки положителната си нагласа, Хокинг не скрива опасенията си, че ако хората не съумеят да наложат контрол, изкуственият интелект може да се окаже пагубен за тях.

 

"Освен ползите, изкуственият интелект крие и опасности - мощни независими оръжия, нови средства за потискане на мнозинството от малцина", допълва Хокинг.

 

С няколко думи може да се каже, че изкуственият интелект вече победи човека на шах и на играта го. Остава въпросът дали в крайна сметка ще „тушира“ създателя си.

 

"Не трябва да изхождаме от позицията, че изкуственият интелект ще ни замени. Трябва да си представяме, че насочен правилно, той ще ни освободи, позволявайки ни да опознаем по-добре самите нас и заобикалящата ни среда", казва директорът на центъра "Ливърхюм" Стивън Кейв.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...