.

14 любопитни факта за Хелоуин

14 любопитни факта за Хелоуин
Снимка: iStock

Хелоуин не е наш празник, но въпреки това в последните години го празнуват все повече и повече хора. Няма как да отречем, че наистина е забавно да се преобразиш за няколко часа в неща страшно. Сигурно и ти празнуваш Хелоуин всяка година, но въпреки това не знаеш много за празника. Ние ще ти разкрием няколко любопитни неща, свързани с Хелоуин:

 

1. Има легенда, че ако на Хелоуин видиш паяк, това е духът на любимия/любимата, който те пази.

 

2. В нощта на Хелоуин през 1962 година от апендицит е починал Хари Худини – един от най-известните и загадъчни магьосници.

 

 

3. Хелоуин е вторият най-печеливш от икономическа гледна точка празник след Коледа.

 

4. Оранжевото и черното са традиционните цветове на Хелоуин, защото оранжевото е символ на реколтата, а черното на смъртта на лятото.

 

5. Има хиляди души по Земята, които страдат от Самхаинофобаия – ирационален страх от Хелоуин.

 

6. Според легендата на Хелоуин вещиците може да се движат безпрепятствено навсякъде, защото тази нощ е изцяло във властта на тъмните сили. Затова навсякъде може да намериш конусиводни шапки, метли и просторни наметала.

 

7. В Испания и Латинска Америка началото на ноември е известно като Los Dias de los Muertos – Ден на мъртвите. 31 октомври е Ден на мъртвите деца, а 1 ноември Ден на мъртвите възрастни. Хората вярват, че през тези два дни починалите се връщат у дома, затова във всеки дом има олтар с храна, вода и кърпа. В последния ден мексиканците пият на гробището текила, а група музиканти свири в чест на починалите.

 

8. В САЩ ежегодно се купуват 2 400 000 килограма лакомства за Хелоуин.

 

9. Според легендата границата между живите и мъртвите се размива на Хелоуин.

 

10. В Холивуд има глоба от 1 000 долара, ако използваш спрей с изкуствени сополи на Хелоуин.

 

11. Прекомерната консумация на фруктоза и сорбитол може да ти докара диария, така че внимавай с лакомствата на празника.

 

12. Преди години козунакът е бил традиционна храна и на Хелоуин. Той се е използвал в различни игри за предсказване на бъдещето.

 

13. Хелоуин се е зародил в Ирландия. Празникът е келтски и е пренесен в САЩ от ирландските заселници малко след откриването на континента. Келтите наричали празника Самхайн и го чествали по време на жътва.

 

14. Тиквеният фенер се нарича Светещият Джак и е кръстен на ирландска пияница, който бил грешник и не можел да отида в Рая. Заради сделка с дявола обаче не можел да отиде и в ада и затова обикалял с въглен в издълбана ряпа по света в очакване на Страшния съд. Когато празникът се пренесъл в Америка, ряпата била заменена от тиква.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...