.

Как да напишете CV-то си, когато нямате никакъв опит?

Когато човек се захване с нещо, с което няма богат или никакъв опит, то на него му е изключително трудно да го направи. В такива моменти той търси най-лесният начин да се справи със задачата, но най-л

Как да напишете CV-то си, когато нямате никакъв опит?
Клишетата отблъскват хората от отдел "Човешки ресурси" Снимка: sxc.hu

Когато човек се захване с нещо, с което няма богат или никакъв опит, то на него му е изключително трудно да го направи. В такива моменти той търси най-лесният начин да се справи със задачата, но най-лесният начин, често е и най-неефективният.

 

Лятото наближава и повечето тийнейджърите се замислят как ще си докарват допълнителни приходи по време на лятната ваканция.

 

Когато човек кандидатства за някаква позиция, той трябва да изпрати мотивационно писмо, автобиография и актуална снимка. Сигурно си мислите, че не е особено трудно да си напишете CV-то, но това не е вярно. Въпреки че в интернет има много образци, както по български, така и по европейски стандарт, то трябва да знаете няколко основни правила, към които да се придържате. Трудно е човек да напише CV-то си, когато почти няма професионален опит. Вижте как да се справите с тази задача:

 

 

За да напишете хубаво CV-то си, ще са ви нужни 2-3 часа. Изберете максимално прост и стандартизиран формат. Внимавайте, когато въвеждате информацията и се уверете, че тя е актуална, а не въвеждате по навик стария си телефонен номер. Повечето тийнейджъри имат mail-и, които не са особено подходящи при кандидатстване за работа. Затова е по-добре да си направите нов, който да използвате само за тази цел, никой не е казал, че трябва да се отказвате от досегашния си.

 

Когато трябва да опишете личностните си качества, не използвайте клишета. Не казвайте, че умеете да работите с клиенти, че харесвате работата в екип и т.н. Използвайте други думи и кажете нещата, които наистина мислите, а не тези, които са се наложили с времето. Наблегни на чертите, които са най-подходящи за позицията, за която кандидатстваш.

 

Ако нямаш никакъв опит, не лъжи. Рано или късно работодателят ти ще разбере, че си го излъгал, още преди да започнете трудовите си взаимоотношения. А никой не обича да бъде лъган. По-добре напиши, че нямаш опит, но че имаш желание да вършиш тази дейност. Напиши няколко изречения, които изглеждат мотивирани и те показват в добра светлина. Запомни, че трудов стаж не означава само работа на договор, като труд се приема всеки труд, който си положил – в училищното настоятелство, в някоя доброволческа организация и т.н.

 

Не бъди скромен. В CV-то има раздел, където трябва да опишеш личностните си качества. Спомени за спортовете, които тренираш и за наградите, които си получил. Това ще се оцени от всеки работодател.

 

Когато седнете да пишете първата си автобиография, напишете всичко, което се сетите за себе си и което смятате, че ще ви бъде от полза. Ако двама души имат еднакво образование и опит, то не е изключено да извикат вас на интервю, ако сте написали, че тренирате усилено плуване от 5 години. Някои работодатели предпочитат да наемат човек, който спортува, защото спортните натури са по-сериозни и по-рядко боледуват, а тези две качества са важни за една фирма.

 

Не забравяйте да променяте автобиографията си, когато нещо се промени в живота си – завършите гимназия, влезете в университет, получите нова награда и т.н. В интернет има много съвети и упътвания как да напишете CV-то си, но, за съжаление, те са пълни с клишета, които са втръснали на всеки един човек от отдел „Човешки ресурси“.

 

И не забравяйте – не лъжете в автобиографията си!


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...