регистрация
вход в сайта
вход с FB
.

Какви грешки се допускат най-често при кандидатстване за работа

Какви грешки се допускат най-често при кандидатстване за работа
Снимка: sxc.hu

Не искаме и да си представяме колко хора точно в този момент, и то не само в България, са отворили вестниците на страницата с обявите или се "ровят" из сайтовете за работа. Отчаяни, изморени, изнервени от поредното "Не!", тези хора по-често обвиняват другите, но не и себе си, за трупащите се откази от страна на работодателите.

 

Простата истина е, че при такава конкуренция и хилядите кандидатстващи за една позиция, от отдела "Човешки ресурси" направо са се научили да "сканират" получените имейли и понякога една правoписна/печатна грешка или пък неоригинален "subject", веднага ви праща в дъното на класацията. Или извън нея...

 

Грешките, допускани при кандидатстването за работа, обикновено са едни и същи, и всъщност са доста елементарни. Четете внимателно...

 

Не използвайте глупави имейл адреси

 

Много HR-и споделят, че в секундата, в която видят "sexy_baby_87@...." или "golem_pi4@...", се отказват да отворят писмото. Кандидатствате за работа? Ами направете си нова поща с името и фамилията си. И, по възможност, избягвайте да слагате годината си на раждане.

 

 

Откроявайте се в резюмето си

 

Най-лесният и сигурен начин за това е хитрото форматиране на текста. Използвайте болд, без да прекалявате, избягвайте цветовете и сложните шрифтове. Бъдете възможно най-изчерпателни и кратки, без излишни подробности. Добре поднесеното CV винаги ще ви поведе в списъка. И нека spell-check-ът бъде най-добрия ви приятел.

 

Направете си LinkedIn! акаунт

 

Регистрирани ли сте някъде в интернет, винаги ще бъдете намерени. А кандидатствате ли за някоя по-сериозна позиция - и потърсени. По-добре да ви открият в сайт от типа на LinkedIn! , отколкото в такъв за запознанства... И проверете профилната си снимка във Фейсбук!

 

Най-важното в мотивационното писмо...

 

е първото изречение, по-скоро самото обръщение. Проверете от какъв пол е човекът, до който го адресирате. Никоя "Мария Петрова" не иска да бъде наричана "Уважаеми Г-не".

 

Плащайте си телефонните сметки

 

Как да ви се обадят за интервю, ако телефонът ви е изключен? Ако са ви уволнили от предишната работа... Бъдете честни, но в никакъв случай не влизайте в красноречиви подробности от типа на "Не се разбирах с шефа". Най-малкото, могат да му се обадят и да се окаже, че той не се е разбирал с вас... По-добре напишете, че ситуацията е била сложна и ще обясните на самото интервю.

 

Ако във формуляра, който попълвате, има питане относно заплатата, която искате да получавате, отговорете направо. Ако не знаете какво точно искате и очаквате, защо въобще кандидатствате?!

 

Още полезни статии четете в Tialoto.bg


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...