регистрация
вход в сайта
вход с FB
.

Вижте къде са най-високите резултати от матурите

Вижте къде са най-високите резултати от матурите
Снимка: sxc.hu

Само пет са пълните шестици (100 точки) в двата модула от националното външно оценяване по български език и литература (БЕЛ) в седми клас.

 

По математика пълните отличници са 161 или са със 100 точки от двата модула на изпита. Това съобщи заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова.

 

На външното оценяване по БЕЛ в седми клас "двойките" са 581, а по математика - 1314. В изпита по български език и литература са участвали 55 012 седмокласници от страната, а по математика - 54 844.

 

 

Общият успех от двата модула по БЕЛ на седмокласниците за страната е "много добър" 4,51, по математика е "добър" 4,30. През тази година за "тройка" скалата беше променена и вече започва от 18 точки, съобщиха от МОМН.

 

Образователните експерти припомниха, че през 2010 г. при националното външно оценяване в седми клас оценка "среден три" се получаваше при 14 точки, а през 2011 г. - при 16 постигнати точки.

 

И през тази година по постигнат среден успех от всички седмокласници по БЕЛ и по математика на първо място е София-град, следван от Габрово, Варна и Смолян. На последно място по двата изпита са учениците в седми клас от Разград, като преди тях се нареждат регионите Силистра и Добрич.

 

Учениците от Софийската математическа гимназия (СМГ) са на първо място по среден брой точки от всички предмети от националното външно оценяване в седми клас през тази година.

 

На второ място в страната по всички резултати от външното оценяване в седми клас е Математическата гимназия в Русе.

 

На трето място отново е математическа гимназия - тази във Варна.

 

На четвърто място е частното основно училище "Света София" от столицата, а на пето място е Природоматематическата гимназия в Бургас.

 

На последното пето място е основното училище "Христо Ботев" от Бургас.

 

В математическите гимназии учат "подбрани" ученици, приети след четвърти клас и затова в тези училища има такива високи резултати, коментират експертите. Учениците са участвали на различни състезания.

 

Петте училища в страната, в които седмокласниците са постигнали най-ниски резултати от външното оценяване по различните предмети, са основното училище в Буковлък, област Плевен, основното училище в Ръжена, област Стара Загора, 103-то основно училище "Васил Левски" в София-град, основното училище в Телериг, област Добрич.

 

Още актуални новини четете в Dnes.bg


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
SorrowEyes
преди 5 години
2
15
!
Отговори
Защо се говори само за 7ми клас?
Аз очаквах да кажат нещо за 12ти
Страница 1 от 1