.

Кои са най-популярните фрази, които използват родителите

Кои са най-популярните фрази, които използват родителите
Снимка: Dreamstime

Родителите обичат да повтарят едни и същи фрази на децата си. Те имат няколко, подходящи за различни поводи, и често ги казват, без дори да се замислят. Това е така, защото им е станало навик да отговорят едно и също при някакви ситуации.

 

Всяко дете е отраснало с любимите фрази на своите родители. Вижте кои са най-разпространените отговори на майките и бащите по цял свят:

 

Наказан/а си – няма дете, което да не е чувало тази фраза поне веднъж в живота си. При някои наказанията са ежедневия, при други се случват по-рядко. Това зависи както от самото дете, така и от родителите. Строгите майки и бащи редовно наказват децата си, защото са на мнение, че по този начин ще ги възпитат максимално добре. Има обаче родители, които са против наказанията и ги използват само в крайни случаи. Те смятат, че е по-добре да седнат и да поговорят с детето си, отколкото да го наказват.

 

 

Парите не растат по дърветата – всеки знае това, дори децата. Целта на тази фраза е да покаже на децата, че парите се изкарват трудно и не бива да се харчат за глупости, особено за глезотии. Но е трудно да обясниш това на 6-7-годишно дете, нали? Въпреки това тази фраза е една от любимите на родителите. Ех, жалко, че парите наистина не растат по дърветата ...

 

Толкова си сладък/ка – малките деца нямат нищо против да бъдат гушкани и мачкани от родителите си, но колкото по-големи стават, толкова повече се притесняват от това. Майките не разбират това и продължават да наричат с галени имена децата си пред други хора. В това няма нищо лошо, но все пак е добре да се съобразяват, когато детето им е в компанията на свои връстници, защото децата са жестоки и могат да се подиграват за всичко, стига да си намерят причина и жертва.

 

Не пипай – повечето родители използват тази фраза като предпазна мярка. От една страна, за да имат повече здрави предмети у дома, от друга, за да предпазят детето си от нараняване. Всеки родители изтръпва, когато види подрастващото си дете с нож в ръка. Не, че употребата му е нещо трудно, но всичко се случва, а никоя майка или баща не иска да види детето си наранено.

 

Бъди по тих/а – малките деца рядко се съобразяват с околните, особено когато са силно развълнувани. Те не се притесняват да се смеят с цяло гърло в градския транспорт, въпреки че околните предпочитат тишината. Родителите, които имат малки деца, често им напомнят, че трябва да са по-тихи, а най-добре да се смеят на ум.

 

"Не" означава „не“ - някои деца смятат, че когато продължават да настояват за нещо, това „не“ постепенно ще се превърне в едно насилствено „да“. Факт е, че понякога това работи, но все пак е добре да се съобразявате с родителите си. Не ги карайте да правят нещо насила. Опитайте се да промените мнението им, но когато видите, че наистина няма да ви дадат разрешение, откажете се, преди да сте получили поредното наказание.

 

Снимка: Dreamstime

 

Млъкни! - колкото и грубо да звучи тази дума, голяма част от родителите я използват, когато са нервни или ядосани. Все пак не е хубаво човек да бъде груб към околните, затова вие избягвайте употребата й. Когато искате да помолите някой да престане да говори, просто му кажете „Моля те, замълчи“ или нещо подобно.

 

Престани да досаждаш – някои родители едва успяват да балансират между работата, домакинството и децата. Понякога те са изключително изнервени и чашата на търпението им прелива, когато детето иска нещо, което не могат да му дадат. Ако видите родителите си изнервени и/или заети, изчакайте малко и тогава ги занимавайте с вашите неща. Не им се сърдете, ако нямат възможност да ви помогнат с домашните точно сега, а след два часа вие имате планове с приятели. В едно семейство хората трябва да правят компромиси и да се съобразяват.

 

Не може никога да не го направиш – тази фраза би трябвало да действа мотивиращо на децата, но дали се получава? Някои подрастващи отказват да вършат неща, които не са правили до този момент като каране на колело без помощни гуми, плуване, футбол и т.н. В такива моменти родителите им напомнят, че няма как никога да не правят тези неща, затова е по-добре да започнат от сега.

 

Снимка: Dreamstime

 

Изплюй камъчето – родителите използват този израз, когато виждат, че детето им крие нещо от тях. Щом ви го кажат, по-добре си кажете цялата истина. Родителите ви вече знаят, че не сте докрай честни с тях.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
Miiimiii
преди 11 години
0
6
!
Отговори
хахахахаах ... тези съм ги научила наизуст :D
maaarietta
преди 11 години
0
21
!
Отговори
В действителност хартията се прави от дърва, а парите от хартия.. so :D
nor4eto99
преди 11 години
2
21
!
Отговори
Само една фраза съм чувала и тя е "Парите не растат по дърветата"
Страница 1 от 1