.

Хората с високо IQ виждат света по различен начин

Хората с високо IQ виждат света по различен начин
Снимка: sxc.hu

Хората с високо IQ виждат света по различен начин в сравнение с тези, чието ниво на интелигентност е по-ниско, сочат резултатите от любопитно проучване на американски специалисти от университета в град Рочестър, щата Ню Йорк, пише в. “Daily Mail”.

 

 

Оказва се, че мозъците на високоинтелигентните хора по природа са по-селективни, когато става въпрос за движещи се обекти. Това означава, че те по-трудно възприемат по-големите предмети, служещи за фон, и същевременно обръщат повече внимание на по-малките предмети, движещи се на преден план.

 

За направата на подобен извод специалистите провели експеримент с хора, притежаващи различно IQ. Всички те трябвало да наблюдават движещи се обекти на компютърен екран и възможно най-бързо да преценят в каква посока е движението – от ляво надясно или обратното.

 

Оказало се, че хората с по-висока интелигентност по-бавно регистрират движението на фоновите обекти. За сметка на това обаче те значително по-бързо определят накъде се движат по-малките предмети, изкарани на преден план.

 

Тази реакция на мозъците на хората не е осъзната стратегия, а е по-скоро автоматична. Способността на тези, които притежават високо IQ, да игнорират разсейващите ги фонови обекти е изключително полезна в съвременния свят, в който сме затрупани с прекалено много информация и външни дразнители, които не можем да възприемем.

 

Откритието на американските специалисти  донякъде обяснява защо някои хора са по-интелигентни от други – техните мозъци просто работят по-ефективно, проявявайки селективно внимание, което им позволява по-лесно да се съсредоточават върху детайлите.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
diditen
преди 10 години
0
0
!
Отговори
Съгласна съм с 1 коментар. Всеки вижда света по различен начин
scrooper
преди 10 години
1
0
!
Отговори
Човек трябва да може да вижда надалече.
shusha
преди 10 години
0
11
!
Отговори
Всеки е с уникално мислене. И с високото и ниското IQ хора
Страница 1 от 1