.

За разговорите на тема секс, гаджета и любов между родители и тийнейджъри

За разговорите на тема секс, гаджета и любов между родители и тийнейджъри
Снимка: Dreamstime

В наши дни хората водят прекалено забързан начин на живот и за съжаление, повечето родители нямат достатъчно свободно време и не обръщат нужното внимание на своите деца. Но подрастващите определено имат нужда от контакт със своите родители и често търсят отговори на въпроси, които е по-добре да разберат от майка си и баща си, отколкото от интернет, където често информацията е изкривена и неправилна.

 

Когато едно дете навлезе в тийнейджърска възраст, то започва да се интересува от секс, гаджета, любов, от физиологичните промени, които настъпват в тялото му и т.н. Няма да лъжем, сериозните разговори между деца и родители са трудни и неудобни и за двете страни.

 

 

В някои училища има часове, посветени на секса и болестите, предавани по полов път, но те са недостатъчни и често се възприемат от насмешка от тийнейджърите. Затова е хубаво родителите да вземат нещата в свои ръце и открито да поговорят с децата си.

 

Според специалистите разговорите за гаджета и секс трябва да започнат преди пубертета. За да не се притесняват, както родителите, така и децата, по-добре е бащата да обяснява на сина си за промените, които настъпват в тялото му, а майката да проведе този разговор с дъщеря си. Хубаво е детето да е научено от малко да споделя с родителите си и да търси съвети от тях, защото когато стане тийнейджър, определено ще има нужда от това.

 

Разговорът трябва да върви максимално спокойно. Родителите трябва да се интересуват какво иска да знае детето им. Затова е по-добре директно да питат дали има нещо, което иска да знае, но му е неудобно да попита. Ако темата е прекалено деликатна, родителите ще кажат най-важното по темата, а останалото ще научи с времето от тях или от опит.

 

На книжния пазар има богато разнообразие от книги, в които пише за промените в тялото при тийнейджърите, за първото гадже, за секса, за болестите, предавани по полов път, за предпазните средства по време на сексуален акт, за раздялата и т.н. Ако не се чувствате спокойни да обсъждате тези въпроси с родителите си, помолете ги да ви купят няколко такива книжки и научете нужното от там. Интернет не е подходящо място за обогатяване на сексуалната култура, защото информацията често е изкривена и неправилно. Във форумите пишат хора, които нямат нужното образование, но въпреки това се изказват по всякакви въпроси. За да не си докарат проблеми на главата, по-добре се доверявайте на родителите си и на това, което е написано в книгите, а не на приятелите си и на интернет.

 

Запомнете нещо много важно – липсата на комуникация с родителите може да доведе до сериозни проблеми. Затова е по-добре да преодолеете срама и да търсите съвети от най-близките си хора, а това са майка ви и баща ви. Те са минали по този път и ще ви дадат много по-ценни съвети от приятелите ви, които тепърва ще го извървяват.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...