.

Помага или пречи слушането на музика, докато учите?

Помага или пречи слушането на музика, докато учите?
Снимка: Dreamstime

Някои хора не могат да живеят без музика. Те слушат любимите си песни, докато заспиват, когато се събудят, докато отиват на работа/училище, докато са на работа или учат, докато се забавляват ... С една дума – има хора, които постоянно и навсякъде слушат музика.

 

Когато съзнанието на човек не е заето с нищо, слушането на музика не пречи. Но дали не е по-добре да махнете слушалките от ушите си, докато учите?

 

 

За да не се разсейвате излишно, пуснете няколко свои любими песни, преди да седнете да учите. По този начин ще повишите настроението си и след това ще ви е по-лесно да се съсредоточите. Ако все пак предпочитате да учите на фона на някаква музика, вместо на пълна тишина, подберете подходящи за целта парчета. Според специалистите отпускащата и ненатоварваща музика помага на човек да запомни по-лесно и да реши сложни задачи.

 

Интересен е фактът, че хората, които се занимават с еднообразна работа, е хубаво да слушат бързи парчета. Музиката обаче не бива да звучи през цялото време, а само когато вниманието на работника намалява. Същото важи и при ученето. Когато човек усети, че се е уморил или губи концентрация може да си пусне песен, която е с малко думи, но има бърз и приповдигащ настроението ритъм. Забравете за известните песни, чиито текст знаете много добре, защото това, вместо да подобри концентрацията ви, ще ви направи по-разсеяни.

 

Ако трябва да научите урок, който ви е труден, пуснете си като фон релаксираща музика, в която липсва текст. Ако обаче трябва да решите сложна задача, по-добре слушайте любимите си песни, преди да седнете да учите и по време на почивките. Когато трябва да внимавате, но в същото време няма нужда да влагате усилия, може да слушате бърза музика, която ще повиши активността и концентрацията ви. Хубаво е каквато и музика да слушате, да избягвате комерсиалните парчета, които може да си запеете. По-добре заложете на песни, които не знаете и които имат оскъдно количество текст.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...