.

Как да организираш времето си максимално ползотворно?

Как да организираш времето си максимално ползотворно?
Снимка: freedigitalphotos.net

Много тийнейджъри изпитват трудности, когато става въпрос за време. Организацията на деня е много трудно нещо, особено когато си в такава възраст. Купоните те преследват, постоянно излизаш с приятели, ходиш на училище, на курсове и прекарваш време с родителите ти. Ако си студент вече става още по-сложно, а ако си намериш и работа понякога изглежда невъзможно да се справиш с всички задължения.

 

Сега ще ти дадем няколко съвета как да организираш деня си и да спестиш време от мотаене и правене на „нищо”. Всичко зависи от теб и можеш да бъдеш по-организиран стига да искаш.

 

Направи си график. Това може да ти се струва твърде странно и далечно, но един график винаги може да ти е полезен. Лесно можеш да го направиш като си купиш тефтер, който да носиш със себе си. Другият вариант е да ползваш приложение на смартфона си, което да ти дава известия, когато имаш нещо важно за вършене. Проверявай графикът си поне три пъти дневно, за да си сигурен, че не изпускаш нищо важно.

 

Списък със задачи. Всяка сутрин прави списък със задачи, които трябва да свършиш. Опитвай се да поддържаш списъка в рамките на възможностите си, тоест не се надценявай. Пресметни хубаво колко време ще ти отнеме всяка дейност. Подреди задачите си според важността им и първо винаги изпълнявай най-важните. Когато изпълниш задача от списъка, задрасквай я.

 

 

Опитай се да организираш и стаята си. няма какво да се плашиш от идеята да бъдеш по-сериозен и организиран човек. Това може само да ти помогне занапред, когато ще имаш сериозни задължения като работа и университет. Ако искаш да се промениш, трябва да си проличи. Вероятно стаята ти не е подредена, дрехите ти са разпилени, учебниците също и цари хаос. Направи отделение за всяко нещо и промени, каквото е ти харесва. Направи всичко функционално и се опитай да прибираш дрехите си в гардероба, а не просто да ги струпваш някъде.

 

Трудно ти е да свикнеш? Опитай се да си направиш меню на ротационен принцип. Ако искаш да си редовен със задачите и да се справяш с всичко, просто трябва да следваш добре организиран график. Разбира се, това е доста трудно понякога. За да свикнеш можеш да си направиш меню за седмицата, което да следваш. Така ще свикнеш с подредеността по-лесно.

 

Пари. Трябва да се научиш да организираш и бюджета си. Сега може да ти е лесно винаги да поискаш пари от родителите си, но след няколко години навярно ще си студент и ако живееш далече от семейството си, ще изпитваш трудности да се справяш с определени пари цял месец. Лесно можеш да свикнеш като от сега си разпределяш бюджета. Записвай си какво си купуваш и колко струва.

 

Лягай си по-рано. Много тийнейджъри прекарват прекалено много време пред компютъра в чатене или игри. Вероятно си лягаш късно, именно защото седиш много на компютъра. Старай се да си лягаш по-рано. Отначало ще е трудно, но ако вършиш успяваш да се справяш с много задачи за един ден, ще се изморяваш повече и ще ти се иска да легнеш рано.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...