.

Как да станем по-умни?

Как да станем по-умни?
Снимка: freeimages.com

Да станем по-умни, това е цел, която на пръв поглед звучи като мисията невъзможна. Всеки един от нас осъзнава, че интелектът е в голяма степен природна даденост и зависи от социокултурната среда, която пък не можем на 100% да избираме и регулираме. Въпреки това обаче е доказано, че има няколко начина, които ефективно ще ни помогнат да поумнеем. Ето ги и тях:

 

 

Спортувайте

 

Незнайно защо сред нас много упорито се налага мита, че спортистите не са особено умни. Това обаче от научна гледна точка нямам как да стане, защото има направени множество проучвания, който са единодушни по въпроса и ясно показват, че хората, които спортуват успяват, чрез физическите усилия да засилят кръвообращението в тази част на мозъка, която отговаря за паметта и ученето, с 30%.

 

Запишете се на музикални уроци

 

Друго, за което са единодушни специалистите е твърдението, че музикалното обучение прави учениците по-успешни в класната стая. Дори обаче да не сте ученик, то недейте да се лишавате от силата на музиката, защото тя, освен, че ще ви донесе много щастие и емоции, ще ви помогне да не страдате, когато станете на по-напреднала възраст.

 

Спете достатъчно

 

Изследване показва, че пропускането на 1 час сън нощем може да превърне мозъка на шестокласник в ум на четвъртокласник, което е достатъчно основание да не пропилявате времето си за сън в безсмислено стоене пред компютъра. Е, ако сте на купон ви е простено и тогава можем да приемем, че изследването не е в сила. Все пак не прекалявайте!

 

Учете активно, а не пасивно

 

„Мозъкът ни се развива, учейки, но когато правим нещата на практика, не като само чуваме за тях. Ето защо за много деца е далеч по-добре да прекарват две трети от времето си за обучение като се изпитват, вместо като поглъщат информацията. Това е правилото на двете трети. Ако искате, да кажем, да запомните една страница, е по-добре да прекарате 30% от времето си като я четете и 70% — като се изпитвате какво сте разбрали” — казва Дан Койл. Е вие вече не сте деца, така че няма нужда да ви изпитват, но все пак спазвайте концепцията, защото тя е сигурен начин, че ще научите необходимото и ще развиете ума си.

 

Награждавайте се

 

За да имате истински стимул да научите нещо, а по този начин и да развиете ума си е добре да си подготвяте малки подаръци, които да ви амбицират допълнително. Изберете си нещо малко и същевременно силно желано от вас, като например сладолед или пък бира в горещ летен ден.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
Anity111
преди 7 години
0
1
!
Отговори
Доста *** статия.
DarthLord
преди 10 години
4
9
!
Отговори
Не и като прочетем тази статия.
yakuza_
преди 10 години
4
5
!
Отговори
Ралица, това ти ли си?
Страница 1 от 1