.

Как да се предпазим от неправилната стойка пред компютъра

Как да се предпазим от неправилната стойка пред компютъра
Снимка: freedigitalphotos.net

Много, ако не и всички младежи прекарват дълго време пред компютрите - игри, моментни съобщения, домашно или просто сърфиране. Това може да доведе до някои сериозни проблеми със здравето. Основните причини са две: първо, седенето твърде дълго пред компютъра без раздвижване и смяна на позицията може да доведе до нарушения във фините движения и спазъм на мускулите. Второ, неправилната ергономична позиция, като прегърбена стойка, очи над нивото на екрана, позиция на лактите и коленете в нефизиологични ъгли и използването на мишки с неподходящ размер могат да провокират разнообразни физически проблеми.

 

Нарушения. Синдромът на карпалния канал е често явление. Представлява притискане и оток на средния нерв във вътрешността на тесния канал на китката. Следствието е тендинит, което е възпаление на сухожилието на дланта, китката и ръката.

 

Болката в долната част на гърба също е честа. Седенето твърде дълго пред компютъра може да причини още скованост, главоболие, болки във врата, болки в горната част на гърба, в ставите и мускулите при движение.

 

 

Не можем да си представим ежедневието без компютър, но трябва да се научим как да вършим това безопасно. Заболяванията в резултат на работа с компютри нарастват и вероятно ще продължат да нарастват, ако не се насочи вниманието към тяхното безопасно използване.

 

Стъпалата опрени в земята. Уверете се, че стъпалата ви опират в земята или са върху табуретка, когато сте седнали. Коленете трябва да са под ъгъл от 90 градуса. Това разпределя тежестта по-добре и намалява напрежението в горната част на тялото. Помислете за стол, съобразен с височината ви или използвайте табуретка за краката.

 

Изправена стойка. Уверете се, че седите изправени, с тежест върху седалището и стъпалата. Тазът трябва да е изправен.

 

Очи на нивото на екрана. Лесно за запомняне правило е най-горната част на главата да е успоредна с горната част на екрана. Всяко друго ниво на очите би довело до напрежение във врата.

 

Успоредни предмишници. Уверете се, че предмишниците са успоредни на пода и лактите са по ъгъл 90 градуса.

 

Подходяща мишка. За по-малки ръце е уместно да се предвиди мишка с по-малки размери. Хората, използващи мишки с по-големи размери от необходимото, имат по-висок риск да развият синдром на карпалния канал. По-голямата мишка фиксира ръката в непривична позиция и мускулите се преразтягат и уморяват.

 

Почивка за очите. Необходимо е тийнейджърите да отделят очите си от екрана колкото се може по-често и да ги фокусират върху далечни предмети. Взирането в компютърния екран за дълги периоди от време може да причини пренапрежение на очите и главоболие. Почивка. Правете редовни почивки от компютъра поне на всеки 20 минути.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...