.

Как да се справим с ниското самочувствие

Как да се справим с ниското самочувствие
Снимка: freedigitalphotos.net

Това е един от най-големите проблеми на всеки тийнейджър: има ниско самочувствие. За съжаление, в тийнейджърските години е трудно да имаме реална самооценка и понякога се подценяваме много. Така искаме да приличаме на определен човек, стремим се да бъдем други, имаме идоли, стараем се да се променяме, защото не се харесваме. Темата със самочувствието е много деликатна, защото тийнейджърите са склонни да се депресират лесно, ако се чувстват отхвърлени. А не бива да го правите. Най-добре е да се опитате да се промените, но не за да се харесате на околните, а да оправите самочувствието си.

 

Не се опитвайте да се харесвате на всеки. Няма как да сте всеобщи любимци. Винаги ще има някой, който да не ви харесва. Сега ще си помислите за „известните“ от вашето училище или квартал, които се харесват от всички. Всъщност не е точно така. И те си имат противници и не всички са им приятели. Дори може да се каже, че тези хора имат много малко истински приятели, а понякога изобщо нямат такива.

 

 

Помислете защо имате ниско самочувствие. Понякога причините се крият по-дълбоко. Ако родителите ви подценяват и не уважават успехите ви, вероятно имате ниско самочувствие. Поработете по този въпрос и си помислете дали наистина те са прави, когато ви критикуват. От друга страна, мнението на приятелите, съучениците и познатите също може да ви оказва влияние. Затова не приемайте навътре всяка критика. Трябва да се замисляте коя критика е градивна и коя не е.

 

 

Не се връзвайте на всичко. Ако някой не хареса новата ви блуза или смята, че имате странна коса, не се депресирайте. Всеки има правото да не ви харесва, както и обратното. Затова не мислете, че трябва да смените прическата си или да спрете да носите блузата си.

 

Старайте се да преценявате реално. Мнението на приятелите ви е важно наистина, но в повечето случаи те ви мислят доброто. Отделяйте ценните мнения от глупавите и безсмислените. Ако някой познат ви критикува, вероятно не бива да се засягате.

 

Променете нещата в себе си, които не харесвате. Всеки има нещо, което не харесва и в повечето случаи то подлежи на промяна. Искате по-хубаво тяло? Вложете малко старание и то ще ви се отблагодари. Спортувайте и се хранете балансирано. Искате по-различна коса? Сменете прическата си и се грижете за гривата си? Искате по-високи оценки в училище? Сядайте над учебниците и започвайте да учите. Не си мислете, че само с оплакване и мрънкане ще промените ниското си самочувствие. Помислете какви са комплексите ви и се опитайте да работите над тях.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...