.

Какви грешки допускаме, когато правим CV-то си

Какви грешки допускаме, когато правим CV-то си
Снимка: freedigitalphotos.net

Тийнейджърите често пъти допускат грешки, когато искат да кандидатстват за работа. Липсата им на опит понякога изиграва лоша шега. Има някои правила, които трябва да знаете за кандидатстването за работа. Те са свързани основно с автобиографията. Истината е, че тя е много важна, защото тя ще ви отличи от останалите кандидати и ще бъде ключът към първото интервю. Кои са най-популярните грешки при изготвянето на автобиографията?

 

Използвате странни шрифтове и цветове. Стандартните шаблони, които се използват, наистина са скучни, но не забравяйте, че това е официален документ, а не поздравителна картичка. Ако смятате, че нещо е важно, не бива да го отличавате в по-ярък цвят. Това ще ви навреди повече, отколкото ще ви помогне. Придържайте се към стандартни шрифт и цвят.

 

Нерелевантна информация. Автобиографията трябва да е синтезирана и систематизирана. Бъдещият ви работодател не би искал да знае, че в пети клас сте посещавали музикална школа, ако кандидатствате за преводач, например. Старайте се да посочвате важна информация, която има връзка с позицията, за която кандидатствате.

 

Хронологията ви куца. Важно е да подреждате събитията в хронологичен ред. Прието е най-отгоре да стои последният опит. Не променяйте този ред, придържайте се към него.

 

Графики, таблици. Така не улеснявате никого. Важно е информацията да е систематизирана, но не и толкова. Излишно е да правите подобни неща, автобиографията ви няма нужда от подобно разкрасяване.

 

Попълвате прекалено много лична информация. Никой не се интересува от профила ви в социалната мрежа. Не попълвайте твърде много лична информация.

 

Слагате неподходяща снимка. Това е огромна грешка. Не слагайте снимки от купони, от плажа, от вкъщи, селфита, снимки с домашния любимец или с гаджето. Една такава снимка би ви гарантирала, че автобиографията ви ще отиде в кошчето за боклук. Сложете снимка, която е направена специално с такава цел. Тя не бива да е в цял ръст, подберете облеклото си и съобразете фона.

 

Неподходящ e-mail. Работодателите се оплакват, че постоянно получават кандидатури за работа, които съдържат крайно неподходящи мейл адреси. Опитайте се да си измислите подходящ ник нейм, който да е пряко свързан с името и фамилията ви. Не се регистрирайте с този мейл никъде, не го ползвайте в социалната мрежа. Постарайте се този адрес да бъде само за бизнес кореспонденция.

 

Правописни грешки. Много внимавайте, когато пишете автобиографията си. никой работодател не би искал да види документ, който съдържа грешки. Това ви гарантира, че няма да ви вземат на работа.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...