.

10 неща, които ти дава гимназията [част първа]

10 неща, които ти дава гимназията [част първа]
Снимка: Dreamstime

За някои тийнейджърите гимназията е страхотно място, където си прекарват готино с приятелите и научават нови неща, за други обаче е истински кошмар и нямат търпение да свърши. Докато някои хора трупат опит в училище, други не успяват да го направят. Като всяко нещо и гимназията си има своите плюсове и минуси. Виж кои са нещата, които може и да не оценяваш, но след време ще разбереш:

 

Родителите ти те измъкват от неприятности – когато си в гимназията, понякога се случва родителите ти да трябва да говорят с класната или с директорът на училището. Ти знаеш, че винаги може да разчиташ на тяхната подкрепа, когато искаш по-висока оценка или някой се държи лошо с теб. Възползвай се от закрилата на родителите си, докато си в гимназията, защото този номер няма как да мине в университета.

 

 

Може да си позволяваш някои волности – в гимназията е прието да закъсняваш от време на време, да шумиш в час, понякога да идваш без домашно или да не си подготвен. Не така обаче седят нещата в университета. Там по-строгите професори и асистенти ще те изгонят, ако закъснееш и няма да ти дадат възможност да завършиш семестриално, ако не си си направил проекта, който ти е бил възложен. Ако искаш после да не ти е трудно да спазваш срокове и да учиш редовно, без да имаш контролни по време на семестъра, бъди редовен и в гимназията, за да си изградиш навици.

 

Учиш, без да зависиш от студентски заеми – образованието в България до 12 клас е напълно безплатно, като изключим частните училища. Висшето обаче е платено, а в чужбина на повечето места е доста скъпо и студентите имат нужда от заеми, за да успеят да запишат и завършат. Може да не осъзнаваш, но безплатното образование е нещо хубаво, от което трябва да се възползваш максимално. След време може да ти се налага да учиш и да работиш, за да имаш възможност да си плащаш високите семестриални такси.

 

Ядеш каквото искаш, без да се замисляш – малцина са тийнейджърите, които наистина обръщат внимание на храната, която консумират. Повечето наблягат на junk food-а и на голяма част от тях това не те отразява на външния им вид, защото имат бърз метаболизъм, но със сигурност оказва влияние на здравето, така че не бива да прекаляваш. Храни се разнообразно, хапвай, каквото ти се яде, но не прекалявай с нездравословните храни и напитки.

 

По цял ден си с приятелите си – заедно сте преди училище, по време на и след това. Сега сигурно ти се струва нещо нормално, но след време ще оцениш свободното време, с което си разполагал. Като завършите всеки ще бъде приет в различен град, университет и специалност и ще прекарвате доста по-малко време заедно. Затова се наслаждавайте на компанията си сега, когато имате възможност за това.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...