.

Как да се преборим със зимната сънливост

Как да се преборим със зимната сънливост
Снимка: freedigitalphotos.net

През студените месеци ни се спи повече, имаме нужда от по-голямо възстановяване и ако лятото се наспиваме за 6-8 часа, през зимата дори 12 може да не са ни достатъчни. Прибавяме и студеното време, което ни демотивира съвсем и не ни се излиза с дни от вкъщи. Така се оказва, че сме сънливи, не ни се излиза и нямаме мотивация за нищо. Не бива да се отдавате на зимна летаргия и да живеете непълноценно, защото постоянно ви се спи. Сега ще ви дадем няколко съвета, които ще ви помогнат в борбата със зимната сънливост.

 

Хранете се правилно. Храната ви дава енергия, затова не я подценявайте. Ако ядете много въглехидрати, те ще ви успиват. Истината е, че едно шоколадче може да ви даде енергия, но ако го хапнете сутрин. Недейте да ядете въглехидрати  през останалата част от деня, защото наистина ще ви се доспи от тях. По-добре е да изберете белтъчини, особено следобед. Хапнете варени яйца, сирене или пържола със зелева салата. Важно е да не пропускате зеленчуците, само защото е зима. Хапвайте туршии, киселото зеле също е много полезно, защото съдържа изключително много витамини.

 

 

Спете добре през нощта. През зимата тялото има нужда от повече сън, за да се възстанови. Не подценявайте тази нужда и му дайте възможност да отпочине, за да сте свежи на следващия ден. Спете поне 8-10 часа. Лягайте си по-рано, за да можете да станете на следващия ден.

 

 

Движете се. Недейте да изключвате спорта, само защото ви е студено, нямате мотивация или ви мързи. Ако опитате да сте по-активни, ще се убедите колко по-добре ще се чувствате и как ще сте по-тонизирани. Пробвайте с по-кратки тренировки с кардио от поне 20 минути. Не се преуморявайте и не се пресилвайте, за да не постигнете обратния ефект.

 

Пийте свежи напитки. Не прекалявайте с кафето, защото от него можете да се чувствате зле. Пийте по едно кафе, максимум две. Не забравяйте, че кафето е диуретик, който много лесно дехидратира организма. А именно дехидратацията може да ви накара да се чувствате зле, отпаднали и без никаква енергия. Затова пийте повече течности, трябва да приемате поне по 2 литра вода на ден. Пийте освежаващи напитки вместо кафе. По-добре си вземете прясно изцеден сок от цитруси, както билкови и плодови чайове.

 

Проветрявайте по-често. Много хора избягват да проветряват често през зимата, защото им е студено. По-добре отваряйте прозореца по-често, за да освежите въздуха в стаята, особено ако сте в помещение с повече хора.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...