.

Няколко важни правила по протокол и етикет

Няколко важни правила по протокол и етикет
Снимка: freedigitalphotos.net

Какво знаете за етикецията? В днешно време се оказва, че младите хора изобщо не са наясно с етикета, с правилата на масата и с някои обноски. Преди години всички младежи са имали специални часове по етикет, което сега би било доста странно. Но не можем да отречем, че е нужно да знаем някои правила, защото е възможно попаднем в такава обстановка, където етикета е задължителен. Сега ще ви разкажем повече.

 

Когато сте на маса и имате по няколко прибора (две или три вилици и също толкова ножове), винаги започвайте от най-външните. Когато приключите с първото ястие поставете използваните прибори в чинията си и за следващото използвайте други. Понякога вилицата за десерта е разположена хоризонтално над самата чиния. Тази вилица винаги е най-малката.

 

Прието е да се свалят ръкавиците, когато се ръкувате. Мъжете задължително свалят ръкавиците си, а дамите не е нужно да го правят. Желателно е ако дамата е със зимни ръкавици да ги сваля, когато се ръкува. Но ако те са аксесоар към тоалета, не бива да го прави. На бизнес среща, ръка подава първи по-висшестоящият.

 

 

Чантата не се оставя на столовете до вас, нито на вашия стол, а на пода. Някои хора смятат, че чанта не се оставя на пода, защото носи лош късмет. Не знаем дали това е вярно, но определено ще направи лошо впечатление ако сте в по-изискана обстановка и се чудите къде да сложите чантата си. Етикетът позволява да я сложите на пода.

 

 

Не отказвайте да допълват чашата ви, дори да не искате да пиете повече. Персоналът е длъжен да следи кой гост е с празна чаша и да я допълва винаги. Ако вие не искате да пиете повече, не отказвайте на сервитьора да ви сипва, а просто не пийте.

 

Салфетката не е мястото, на което трябва да отделяте кости. Съвсем нормално е да налапате кост или хрущял, докато се храните. Етикетът е предвидил и това. В никакъв случай не плюйте в салфетката. Изплюйте хапката леко върху вилицата си и я оставете във външната част на чинията.

 

Не забравяйте, че хлябът не се хапе, а се чупи. При използването на вилицата и ножа има европейско и американско правило. При европейското ножът се държи в дясната ръка, а вилицата в лявата като приборите не сменят местата си. Според американското правило, храната се нарязва, след това ножът се оставя в страни и вилицата минава в дясната ръка.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...