.

Как да се разбираме по-лесно с непоносимите хора

Как да се разбираме по-лесно с непоносимите хора
Снимка: freedigitalphotos.net

Няма как да се разбираме еднакво добре с всички хора. Има такива, с които не ни коства нищо да общуваме и ни е много приятно. С други пък едвам можем да си кажем няколко думи без да прехвърчат искри. Истината е, че ние сами си избираме приятелите, но не и хората, с които ни се налага да общуваме. Например в класа ни може да има човек, който не понасяме. Това е нормално, но все пак трябва да общуваме и с тези хора, колкото и да не ни се иска. Сега ще ви дадем няколко съвета.

 

Не позволявайте да ви афектират. Има хора, които точно това целят, искат да ви ядосат. По-добре е да не позволявате да излизате извън релси и да се проявявате като груби и неучтиви. Няма смисъл да стигате до скандали и грозни сцени. По-добре е да запазите политическа коректност и да проявите търпение. Не се давайте, но и не прекалявайте с това да приемате всичко като лична нападка.

 

Дайте си глътка въздух. При конфронтация, недейте да се ядосвате, недейте да губите самообладание. Ако усетите, че ви се случва нещо такова, просто излезте. Извинете се и напуснете стаята/залата/мястото, където се намирате. Вземете глътка въздух, излезте навън. Вземете си чай или освежаваща напитка и дишайте дълбоко.

 

Заявете мнението си, но не го натрапвайте. Ако не харесвате даден човек, защото имате тотално различни възгледи, това не е толкова страшно. Няма как всички хора да са еднакви. Просто приемете, че той/тя не е на вашето мнение. Всеки има право на мнение и можете спокойно да изразите своето, но не го натрапвайте. Няма смисъл в това. Не задължавайте хората да мислят като вас.

 

Придайте им човешки облик. Не се ядосвайте толкова и помислете, че на всеки може да се случи нещо, което да го провокира да бъде груб и неучтив. Например получавате лошо обслужване в магазин или не ви обръщат внимание, когато отивате на гише в администрацията. Помислете си, че все пак това са хора и може би имат тежък ден. Опитайте се да сте учтиви, защото дори да се скарате с тях, вероятно няма да ви помогнат.

 

Променете мисленето си. Вместо да се изкарвате като жертва, помислете защо този човек толкова ви дразни. Може би той не е направил нищо спрямо вас, просто не можете да понасяте такъв тип хора.

 

Бъдете учтиви. Не си струва да се показвате като невъзпитани и груби. Няма как да промените хората, просто не им се връзвайте. По-добре е да се проявите като балансирани и спокойни. Просто не позволявайте околните да проявяват неуважение към вас.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...