.

Съвети при възпитаването на малко кученце

Съвети при възпитаването на малко кученце
Снимка: freedigitalphotos.net

За да се разбираш добре с домашния си любимец и да се радваш на любовта му, трябва да го възпиташ, докато той още е малък. Специално при кученцата, трябват много грижи, усилия и упоритост, за да постигнеш резултати. Но не се отказвай, защото едно невъзпитано куче може да ти се качи на главата, да съсипе дома ти и дори да те нарани. Сега ще ти дадем няколко полезни съвета, ако смяташ да си вземеш кученце или вече имаш домашен любимец.

 

Кучето трябва да знае, че в дома има правила. Със сигурност кученцето ти е много мило и сладко, но не бива да му прощаваш всичко, само защото ти е жал. Напротив, вкъщи има правила и дори най-малкият член на семейството трябва да ги спазва. Когато кажеш „не”, то трябва да знае какво значи това. Още от бебе трябва да започнеш да му показваш кое е разрешено и кое не, когато сте вкъщи.

 

Трябва да знае кой е шефът. В природата на кучето е да се подчинява и това е нормално. Но ако не му покажеш, че ти си шефът, то ще си прави каквото си иска. Освен, че има правила вкъщи, то трябва да знае, че ти командваш и взимаш решенията, а не то.

 

Не се яде от масата. Някои кученца се хранят по три пъти на ден, а когато отраснат, храненията се намаляват на два пъти. Някои стопани смятат, че е добре кучето да се храни един път дневно. Консултирай се с ветеринар, за да си сигурен колко често е добре кучето да яде. Но недей да го глезиш, като му даваш от твоята храна. То ще знае, че може постоянно да си проси и няма да те оставя намира. Не искаш да започне да яде от твоята чиния, нали? Затова е добре да му покажеш, че само то яде от своята купичка, както и само ти ядеш от твоята чиния.

 

Храната. Отначало трябва да използваш лакомства, когато искаш да го научиш да идва при теб, да сяда, да ляга и да дава лапа. Това са важни команди, които всяко кученце трябва да знае. Затова използвай лакомства, дори когато учи името си и го викаш. Постепенно спри да му даваш бисквитки и то ще навикне да идва, когато чуе името си.

 

Давай му играчки. Купи му играчки, предназначени за възрастта и породата му. Кученцата имат нужда от игра, за да изразходват енергията си. Иначе рискуваш да изяде мебелите вкъщи, докато те няма, защото ще чеше зъбите си.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...