.

Как да преодолееш страха си от общуване

Как да преодолееш страха си от общуване
Снимка: thinkstockphotos.com

Обичаш ли да бъдеш сред много хора или предпочиташ да избягваш шумните компании? По-добре ли се чувстваш, когато си в тълпата или ти харесва уединението? Изпитваш ли дискомфорт, когато общуваш с непознати?

 

Нормално е да ти е напрегнато, когато общуваш с непознати или представители на срещуположния пол, но има хора, които изпитат в ужас, когато попаднат в такава ситуация. В последно време все повече мъже и жени не се чувствам комфортно, когато общуват с човек, когото не познават добре. Според специалистите това се получава заради новите технологии и онлайн комуникацията. Хората свикват да общуват в интернет и все по-рядко го правят на живо особено с непознати.

 

Как да преодолееш страха си от общуване?

 

Постепенно – няма как да свикнеш да си говориш с непознати изведнъж. Трябва да правиш малки стъпки. Първо говори често с хора, които си виждал няколко пъти или познаваш поне малко. Поздравявай хората, които виждаш редовно, макар и да не ги познаваш – продавачката в магазина, хората във фитнес залата, съседката и т.н. Може да се опиташ и да заговориш някого на опашката в магазина или в градския транспорт.

 

 

Промени начина си на мислене – за да се чувстваш добре сред непознати, трябва да имаш самочувствие и да не се притесняваш как изглеждаш в очите на околните. Помисли за своите положителни качества и за нещата, които хората харесват у теб. След това се огледай в хората около теб. Ще установиш, че почти всеки притежава голяма част от качествата, които имаш. И че доста от тях също се притесняват, че общуват с непознати.

 

Направи си сценарий предварително – няма нищо лошо, ако седнеш и помислиш какво би казал на хората около теб и как би протекъл разговора помежду ви. Разбира се, няма как да знаеш със сигурност, но поне може да имаш някакви опорни точки, които да следваш. Намисли си няколко въпроса, които да зададеш, избери си приятни теми за разговор и отиди по-рано, ако имаш възможност, за да свикнеш с обстановката.

 

Потърси познат – ако си на купон, стой близо до хората, които познаваш. Това не означава да общуваш само с тях, но когато те са около теб, ще ти бъде по-лесно да заговаряш непознатите.

 

Не се обвинявай – не всеки път ще може да се запознаеш безпроблемно с нови хора. Може да попаднеш на някой, който не обича новите запознанства или помежду ви просто няма химия. Вместо да бързаш да обвиняваш себе си, потърси причината за неуспеха в ситуацията.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...