.

Как да общуваш по-лесно с интровертните хора

Как да общуваш по-лесно с интровертните хора
Снимка: freedigitalphotos.net

Светът днес принадлежи на активните, усмихнати хора, които се занимават с различни дейности, общуват добре и са мултифункционални. Така изглежда светът днес, но може би не изцяло. Сякаш пропускаме хората, които излизат по-рядко, общуват по-малко и не говорят много. Често пъти дори не ги забелязваме, познаваме ги, но не знаем нищо за тях.

 

Интровертите са хора, които са по-затворени и стеснителни. Те са вглъбени, често пъти остават в сянка, защото екстровертите са по-изявени. Интровертните хора също имат приятели, излизат навън, имат проблеми и свой начин на живот. Просто споделят по-малко и не са толкова комуникативни хора. Това не означава, че трябва да ги подценяваш.

 

Интровертите са по-устойчиви психически, защото тяхното настроение не се колебае толкова. Те нямат тези скокове и пропадания в емоциите си и това ги прави по-балансирани. Те не пилеят енергията си и се концентрират много по-лесно.

 

Интровертните хора не винаги са самотни. Погрешно е схващането, че те са отшелници, които не комуникират с никого. Те просто много добре преценяват с какви хора общуват и нямат нужда от куп приятели, за да бъдат щастливи.

 

Общуването с такъв човек е предизвикателство, защото те трудно се отпускат. Трябва да изчакаш човека, за да се сближите. Не го притискай, не натяквай и не нарушавай зоната му на комфорт. Той/тя има нужда от повече време, дори когато водите разговор. Никога не го пришпорвай.

 

Свикни с моментите на мълчание. Повечето от интровертите са много свикнали с тишината. Те наистина се чувстват добре в такава обстановка и това не ги натоварва. Не винаги тишината между двама души означава, че няма какво да си кажете или ви е скучно. Понякога означава близост и сигурност.

 

Отначало можеш да използвате повече индиректна комуникация – телефон, чат. Интровертите се чувстват притиснати от много разговори очи в очи. Това може да ги накара да се отдръпнат. Дай им време и прекарай няколко минути в разговор по телефона или чат. Това също може да е сближаващо.

 

Публичните изяви. Интровертите се притесняват да говорят пред голяма публика. Дори да сте няколко човека в неформална обстановка, това е предизвикателство за един интроверт. Той може да си мълчи цяла вечер, дори да сте на по бира. Затова му помогни да се отпусне, като го изтъкнеш сред останалите. Покажи най-готините му качества и с какво той е наистина забележителен човек.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...