.

Как да си избереш подходящ клавир

Как да си избереш подходящ клавир
Снимка: freedigitalphotos.net

Клавишните инструменти са считани за едни от най-изящните, а пианистите – за едни от най-музикално завършените инструменталисти. Факт е, че за да станеш виртуоз на пианото няма как да не разбираш от нотопис и солфеж, а и двете се усвояват при учител. Ако обаче белите и черни клавиши са ти хоби, в бързи стъпки можеш да напредваш и да усвояваш основните знания посредством видео самоучители и други наръчници и ръководства.

 

За да започнеш да свириш, първо ти трябва пиано. Класическите акустични инструменти струват скъпо и заемат много място. Поддръжката и сервизирането им също не е по джоба на всеки, а за пренасянето им е необходим цял отбор юнаци. Въпреки всичко, усещането и атмосферата, които носят са завладяващи и много почитатели на музиката разчитат главно на ортодоксалното дървено пиано.

 

Има решения и в случай, че имаш по-ограничен бюджет. Едно от тях е закупуването на електрическо пиано. На пазара има огромно богатство от електронни инструменти. В зависимост от приоритетите си, можеш да степенуваш на какво да обърнеш по-голямо внимание в избора си. Нека разгледаме някои от опциите.

 

 

Голяма клавиатура. Най-масовите електронни клавири са 5 октавни и съдържат 61 бели и черни клавиши. Ако си от ценителите на мусикалния културизъм и искаш да притежаваш инструмент с повече клавиши, можеш да се насочиш към 6 и дори 7-октавни електронни пиана. Това ще ти позволи да се разходиш из музикалната стълбица, обхващайки най-ниските и най-високите тонове. Естествено, продават се и по-малки клавири – 4 и дори 3 октавни. Те са по-подходящи за деца, но са добро решение, ако по купони разчитате на жива музика.

 

Брой вградени ритми и инструменти. Програмируемите ритми и инструменти в електронните пиана са основния показател, определящ цената им. В наши дни симулацията на какви ли не чудати музикални инструменти се превръща в детска игра с програмируемите синтезатори, а фоновите ритми превръщат инструменталиста в човек-оркестър. Колкото по-скъп е инструментът, толкова по-богата е палитрата му от инвентарни звуци.

 

MIDI клавиатура. MIDI е абревиатурата на Musical Instrumental Digital Interface. MIDI клавиатурите са фантастично решение, ако разполагаш с под 100лв. бюджет, а вкъщи имаш средно-мощен компютър. На практика, клавиатурата е опростено пиано, по което има само бели и черни клавиши и въртящи се контролери. Няма дори вградени високоговорители, защото предназначението на инструмента е да бъде обединено с адекватен софтуер, инсталиран на компютър, посредством USB или MIDI-кабел. Клавиатурата е един вид дистанционно управление, което задава сигнала, а звуците и музиката се генерират от компютърната програма.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...